Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Munkanélküliség: nyár előtt nem lesz javulás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csúcson a munkanélküliség. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adata szerint az állástalanok aránya 10, 8-ról 11,4 százalékra nőtt 2009 december és 2010 februárja között. A hivatal főosztályvezetője azt mondta: az éves általános trend alapján nyár elején várható pozitív elmozdulás. Az ING elemzője nem várt ekkora romlást, és hasonló a véleménye, mint a KSH szakértőjének.

Valóban több az átlagosnál az a 479 ezer állástalan, akiket a KSH nyilván tart - ismerte el Lakatos Judit, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője. Hozzátette azonban, hogy január-februárban ez törvényszerű.

Általában a fiatalokat érinti érzékenyebben a munkanélküliség, mivel a 15-24 éves korosztályból az alacsonyabb iskolázottságúak jelennek meg a munkaerőpiacon - mondta Lakatos Judit. A legjobb helyzetben a 25-54 esztendősek vannak, de náluk is eléri a munkanélküliségi ráta a 10,7 százalékot.

A főosztályvezető szerint a tavaszi mezőgazdasági munkák kezdetekor várható némi kedvező elmozdulás, általában azonban a nyár eleje hozza az alacsonyabb munkanélküliségi adatokat.

Meglepő a 0,6 százalékos növekedés, mert ez jóval magasabb az ilyenkor szokásos 2-4 tized százalékos emelkedésnél - közölte az InfoRádióval Németh Dávid. Az ING vezető elemzője borúlátóan nyilatkozott a munkanélküliség március-áprilisi alakulásáról. Szerinte a tavaszi hónapokban tovább romlik a helyzet, a ráta akár a 12 százalékot is elérheti.

A rossz mutatók egyik oka, hogy az Út a munkához program tavaly őszig még sok munkavállalót tudott felvenni, de ezek a keretek mára kimerültek. A magánszférából elbocsátottakat már nem tudja foglalkoztatni az állami szektor.

Általában kilenc hónappal a gazdasági mélypont után kezd el nőni a foglalkoztatottság. Ez azt jelenti, hogy ha 2009 harmadik negyedévére tesszük a válság mélypontját, akkor valamikor 2010 második negyedévében várható élénkülés a munkaerőpiacon - jelezte az elemző.

Hanganyag: Panulin Ildikó