Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Süli János: Paks innovációs díja reményt ad a magyar mérnököknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Paksi Atomerőmű nyerte el az idei Magyar Innovációs Nagydíjat a Teljesítménynövelés a Paksi Atomerőmű blokkjain című fejlesztéséért. A létesítmény vezérigazgatója szerint a fiatal hazai műszaki értelmiség számára a kitüntetés bizonyítéka annak, hogy érdemes ebben az iparágban dolgozniuk.

Tavaly a legutolsó, hármas blokkon novemberben értük el a 108 százalékot - mondta el az InfoRádiónak Süli János. A Paksi Atomerőmű vezérigazgatója hozzátette: 4,1 milliárd forintba került a műszaki és elemző, tervező munka, valamint az engedélyek beszerzése.

A négy blokk együttes termelését megnöveltük 160 megawattal. Így az éves teljesítmény kihasználásunk 90 százalékos - tájékoztatott Süli János. Ez gyorsan megtérülő befektetés, mivel ezek után ezt a teljesítményt újabb beruházás nélkül tudjuk majd bővíteni - tette hozzá.

Mivel mi minden bevételünket az államkasszába fizetjük be, ezzel javul a költségvetés helyzete. És mivel hazai villamos energia 43 százalékát Paks biztosítja, a megtakarítással a gazdaság állapotán is javít az erőmű - fejtette ki a vezérigazgató.

Süli János hozzátette: a tervezett új blokk hazai energiarendszerbe állításához rengeteg magyar mérnöki munka szükséges. A vezérigazgató szerint azért van jó üzenete ennek a díjnak, mert a fiatal magyar műszaki értelmiséggel el lehet hitetni, hogy érdemes ebben az iparágban munkát vállalniuk.

Az innovációs díj segít abban, hogy a közvélemény megismerje, és még jobban elfogadja a Paksi Atomerőmű jelentőségét - vélekedett Süli János, aki szerint az is kiderül az elismerésből, hogy nem csak üzemeltetik az létesítményt, hanem gondoskodnak a biztonságról, a hatékonyságról és a takarékosságról is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa