Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: Szükség van nyugdíjreformra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénzügyi értelemben a magyar nyugdíjrendszer még jó ideig fenntartható, de társadalmi szempontból szükség van a reformra - mondta a pénzügyminiszter a Portfolio.hu nyugdíjrendszerről szóló konferenciáján.

Az újonnan felálló kormánynak meg kell határoznia a prioritásokat - mondta a pénzügyminiszter a Portfolio.hu nyugdíjrendszerről szóló konferenciáján. Oszkó Péter hozzátette: van olyan, ami magától megtalálja az országot, illetve annak vezetését, szerinte ilyen például a pénzügyi egyensúly problémája.

A tárcavezető ugyanakkor óvott attól, hogy csupán a pénzügyi egyensúlyra koncentráljanak, ahogy ez korábban megtörtént, mert attól nem feltétlenül lesz jobb a helyzet. Oszkó Péter szerint az egyensúly mellett a foglalkoztatottságra, illetve a növekedésre is figyelni kell, és ezek már a nyugdíjrendszert is érintik.

A pénzügyminiszter azt mondta: pénzügyileg fenntartható még a nyugdíjrendszer, de a társadalmi és szociális fenntarthatóságot is meg kell teremteni.

Oszkó Péter közölte: a jelenlegi kormány az indexálással, a korhatár felemelésével, illetve a 13. havi nyugdíj megszüntetésével az évszázad közepéig megteremtette a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát, így aligha fog a nyugdíjreform kérdése a választások utáni pár hónapban terítékre kerülni. A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor a következő kormány feladata lehet a második pillér finomhangolása, hiszen hamarosan kell majd járadékot fizetniük kötelezően a pénztáraknak.