eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hűtőt, tévét, hifit venni nem muszáj

Amíg élelmiszerre muszáj költeni, addig a tartós fogyasztási cikkek esetében erről nincsen szó, és ez érződik is a kereslet visszaesésén. A piac már 2008 vége felé is csökkenés, a visszaesés pedig tavaly is folytatódott, március-áprilisban pedig már a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nagymértékű zuhanásáról beszélhetünk az előző évekhez képest - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet vizsgálatából.

A válság kirobbanása utáni teljes első év immáron véget ért. A fogyasztók eleinte még nem érezték a krízis hatásait, a tartós fogyasztási cikkek piacán a kereslet nem esett vissza drasztikusan egészen 2009 márciusáig - állapította meg a GfK Hungária Piackutató Intézet.

"Ahogy az emberek saját magukon is elkezdték megérezni a változásokat, és elkezdődtek a sorozatos leépítések, elbocsátások, úgy esett vissza a forgalom is. A karácsonyi időszak, ahogyan azt vártuk megint csak elmaradt a 2008-as évi forgalomtól" - mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének országmenedzsere.

Az úgynevezett elektronikai piac forgalma, ahova a GfK Hungária által mért öt fő szektort soroljuk (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) 2008-hoz képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el tavaly.

A különböző szektorok azonban nem egyforma mértékben estek vissza. Leginkább a fotó-, majd a barnaáru és az IT forgalom csökkent. Annak ellenére, hogy ezekben a szegmensekben találhatóak a leginnovatívabb, legtrendibb termékek - mint például az LCD és LED tv-k, digitális beltéri egységek, notebookok, netbookok, digitális- fényképezők és fotókeretek - 2009-ben e szektorok forgalma esett vissza legnagyobb mértékben (több mint 20 százalékkal), a fehéráruk csoportja pedig relatíve kisebb csökkenést szenvedett el.

A háztartási kisgépek alkotta szektor érezte meg legkevésbé a válság hatásait. Itt darabszámban nagyobb volt a visszaesés (13 százalék), az átlagárak pedig kis mértékben növekedtek. Ennek okai az áfa emelésben, a névtelen márkák enyhe csökkenésében, és az egyes termékcsoportok, mint például a konyhagépek, a kávéfőzők, és a vízforralók megerősödésében keresendők. A múlt évben a személyi termékek (hajápolás, borotvák, elektromos fogkefe) piaca erőteljesen csökkent.

A háztartási nagygépek piacán megnőtt a beépíthető készülékek súlya, mivel ez a piac csupán hat százalékkal esett vissza, míg a szabadon álló piac 20 százalékos csökkenést szenvedett el. Eladott darabszám tekintetében viszont a nagygépek területén is 20 százalék feletti volt a visszaesés.

A szárítógépek piaca volt az egyetlen 2009-ben, amelyik a megelőző évhez képest pozitív mutatókkal rendelkezik. Legnagyobb piaci súlya még mindig a mosó- és hűtőgépeknek van, amelyek e szektornak valamivel több, mint felét teszik ki. Ez a két termék szinte mindegyik háztartásban megtalálható, így itt egyértelműen a cserék következtében lehet piaci növekedés. A tavalyi évben egyébként egyes termékcsoportok esetében a vevők inkább elhalasztották a vásárlást vagy a minőségi cserét, más termékeknél pedig a közelmúltbeli piaci felfutás még nem hozta el a cserék szükségességét.

Előtérben az energiatakarékos modellek

A piaci szereplők számára pozitív fordulatot jelenthet, ha a fogyasztók környezettudatosabbá válnak, és energiapazarló készülékek helyett takarékos gépeket szereznek be. A GfK Hungária Öko-Riportja segítségével összehasonlítható a különböző energiahatékonyságú termékek energiafogyasztása a várható élettartam alatt.

A magyar háztartási nagy gépek piacán is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatakarékosabb modellek a kiskereskedelemben. A hűtőszekrények, a hűtőládák és a mosógépek árucsoportjánál egyaránt nagymértékű fejlődés figyelhető meg az energiatakarékos modellek előtérbe kerülésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×