Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezt gondolják külföldön az MSZP-ről: \"Élettelen, céltalan\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Címlapon hozza a magyar választások esetleges piaci hatásairól készített összeállítását a Marketwatch. A cikk írója emlékeztet a korábbi nehéz időkre, az IMF hitelre, a költségvetési szigorításokra és a befektetői bizalom visszatérésére is. A választásokhoz közeledve a megkérdezett külföldi alapkezelők óvatossága fokozódik, akik alapvetően semleges értékpapír-piaci álláspontot fogalmaznak meg, OTP és MOL részvényekkel rendelkeznek, a gyógyszergyártókat viszont inkább kerülik a forint erősödése miatt. Az egyik portfólió menedzser az MSZP-t élettelen és céltalan jelzővel bélyegezte.

Nagy utat járt be Magyarország az elmúlt időszakban, hogy aztán az idei évben számos feltörekvő részvénypiacot felülteljesíthessen - ismerteti a Marketwatch cikkét a portfolio.hu.

A cikkíró megemlíti a mély recessziót és a nagy külső eladósodottságot, melyek az IMF és egyéb szervezetek 25 milliárd dolláros hitelének felvételére kényszerítették az országot 2008 végén. Az ezt követő költségvetési megszorítások és a hazai pénzügyi szektor stabilizálódása azonban megtették hatásukat, a befektetői bizalom visszatért. Az EPFR adatai szerint a magyar alapok idén 27 millió dollárnyi nettó pénzbeáramlást könyvelhettek el.

A parlamenti választások közeledtével a cikkíró szerint egyre óvatosabban járhatnak majd el a befektetők. A Metzler / Payden alapkezelőjének elmondása szerint az elmúlt időszakban szerzett profitot követően a pénz egy részét a partvonalon parkoltatják, várják, mi történik majd a választásokat követően, a Fidesz milyen konkrét lépéseket foganatosít.

Igazán szemrevaló Magyarországnak a fiskális téren történt javulása, azonban a kelet európai régió egyéb országaiban a válságból való kilábalás lendülete erősebbnek mutatkozik. A magyar piacon semleges pozícióval rendelkezik jelenleg az alapkezelő.

A cikkben szerepel, hogy a választásokon akár kétharmados többségre is esélyes Fidesz az általánosságokon túl nem közölt részletes programot. A megszólaltatott Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint a Fidesz nem érdekelt agresszívebb kampányolásban, hiszen így elkerülhetővé válhat nem kívánt hibák elkövetése. Az Eurasia Group elemzőjének véleménye szerint az elmúlt években igen jelentős népszerűség vesztést elszenvedett MSZP élettelen és céltalanul lebeg.

Török elmondása szerint az állami vállalatok konszolidációját követően idén 6-7 százalékos GDP arányos államháztartási hiány képződhet idén, azok a befektetők, akik a magyar sikersztorira apellálnak, csalódottak lehetnek majd. Egyik oldalról az új kormány erős és stabil lesz, viszont a hiány túllövése felől érkezhetnek még kedvezőtlen fejlemények.

A részvénypiaccal kapcsolatban megkérdezett Jack Dzierwa, a U.S. Global Investor alapkezelője szerint a magyar piac a diverzifikációs szempontokon túl semmivel több pluszt nem ad. "Ez a piac nem a török. Ez a piac nem a lengyel." A választásokat követően nem hiszem, hogy mindent elkezdenek válogatás nélkül zsákolni, hiszen makrogazdasági téren van még mit tenni.

Dzierwa alapja egyedül OTP-papírokkal bír a magyar piacról, a Metzler alapkezelője viszont a bankpapírokon kívül MOL pozíciókat is tart, a gyógyszergyártókat viszont a forinterősödés miatt romló export teljesítmény miatt nem favorizálja.