eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma

Az IMF jóváhagyta a készenléti hitelkeret újabb részletét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága szerdán Washingtonban jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést, így a hatodik részlet, 725,1 millió SDR (1 SDR= 1,136 euró) lehívhatóvá vált - közölte a Pénzügyminisztérium.

A hitel feltételeinek teljesítését vizsgáló szakértői delegáció - amelyhez csatlakoztak az Európai Bizottság képviselői is - 2010. február 3-15. között tett látogatást Magyarországon. A jelentés megállapította, hogy Magyarország a 2009. decemberi szándéklevélben vállalt feltételeket teljesítette.

A jelenlegi piaci finanszírozási feltételeknek köszönhetően - hasonlóan a 2009. decemberében esedékessé vált ötödik részlethez - a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a hatodik részlet lehívását nem kezdeményezi. A fennmaradó összeget a feltételek teljesítése esetén a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt le lehet hívni.

A Nemzetközi Valutaalap 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára, amely 2010. október 6-ig áll rendelkezésre. Eddig négy részletben közel 7,6 milliárd SDR összeget (a hitelkeret mintegy háromnegyede) hívott le Magyarország, az utolsó folyósítás a harmadik felülvizsgálat után, 2009. szeptemberében történt.

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentés és a magyar hatóságok IMF-nek megküldött szándéklevele az IMF honlapján történő megjelenéssel egyidejűleg a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is megtalálható - közölte a pénzügyi tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×