eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

A fenntarthatóságra és a munkahelyteremtésre kell helyezni az új gazdaságpolitika súlypontját

Hangsúlyossá kell válnia a gazdaságpolitikai gondolkodásban a fenntarthatóságnak - véli Mellár Tamás egyetemi tanár, aki a most alakult Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója. A szakember szerint helyi szintű munkahelyteremtéssel növelhető lenne az aktív dolgozók létszáma, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt is fontos.

Súlypontáthelyezésre van szükség a gazdaságban, hiszen a válság megmutatta, hogy azokra a hosszú távú folyamatokra kell koncentrálni, amelyek a fenntartható fejlődés szempontjából fontosak - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója, aki hozzátette: a mostani válságot a demográfiai és a környezeti válság idézte elő, mert a korábbi közösségi gondolkodás ezekről a bajokról nem vett tudomást.

Mellár Tamás elmondta: Magyarország jövőjét illetően fontos a család központba helyezése, hogy az eltartók és az eltartottak aránya javuljon, mert enélkül nem lehet hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszert kialakítani.

A környezeti problémák kezelését a megújuló energiaforrások termelésének megindításával kell elsősorban kezelni - mondta az egyetemi tanár, aki szerint a gazdaság súlypontja a nagyvárosokról és a külföldi tőkére alapozott gazdaságfejlődésről, valamint az exportösztönzésről át kellene, hogy billenjen a vidékre.

A helyi munkahelyteremtésre kell a hangsúlyt helyezni, és olyan típusú közmunkákat kell biztosítani, amelyeket a helyi önkormányzatok és az állami szervek tudatosan készítenek elő azzal a céllal, hogy a munkanélkülieket visszahozzák a munka világába.

Mellár Tamás kiemelte: növelni kell a foglalkoztatást, mert ma az emberek jelentős része még a nyugdíjkorhatár előtt abbahagyja a munkát, így nem termeli meg saját nyugdíjalapját. A nyolcvanas években még 5,3 millió embert foglalkoztattak, ma viszont már csak 3,7 millió dolgozónak kell a tízmilliós népességet eltartania - érzékeltette a problémát a szakember.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×