eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kína szerint súlyos következményei lennének az amerikai kereskedelmi szankcióknak

Kína szerint komoly következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok korlátozná az ázsiai ország termékeinek és szolgáltatásainak az importját Amerikában a jüan alacsony árfolyamára hivatkozva.

Csen Tö-ming kínai kereskedelmi miniszter szerint "senki sem nyer abból, hogy egyesek nyomást gyakorolnak Kínára a jüan felértékelése céljából".

Az amerikai pénzügyminisztérium április 15-én hozza nyilvánosságra féléves jelentését, amely a kínai gazdaságpolitikával is foglalkozik.

Március közepén az amerikai kongresszus 130 tagja azonnali lépéseket sürgetett a kínai "valutamanipulációval" szemben az Obama-kormányhoz intézett üzenetében.

A demokrata párti és republikánus párti képviselők, valamint szenátorok hangsúlyozták: azáltal, hogy Peking alulértékelve tartja valutáját, a kínai vállalatok előnyhöz jutnak, a külföldi versenytársak viszont tisztességtelen hátrányt szenvednek.

A mesterségesen alulértékelt jüan Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint évente több mint 200 milliárd dollár veszteséget okoz az Egyesült Államoknak.

Krugman a The New York Timesban úgy érvelt: a kedveskedés nem fogja megváltoztatni Peking politikáját, ez eddig sem járt eredménnyel, így kemény üzenetre van szükség. Az amerikai kormánynak ahhoz hasonlóan kell szerinte fellépnie, ahogy 1971-ben cselekedett, amikor hasonló helyzetben 10 százalékos pótvámot vetett ki egyebek között a japán és német importra. Kínával szemben viszont ennél szigorúbb lépésre, az import 25 százalékos megsarcolására lesz szükség - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban a kínai kereskedelmi miniszter vasárnap kijelentette: a Kína ellen esetleg életbe léptetendő szankciókat az ázsiai ország protekcionista lépésnek tekintené, és felerősítené annak a kockázatát, hogy a globális gazdaság ismét lejtmenetbe kerüljön. Hozzátette: amennyiben az áprilisi amerikai pénzügyminisztériumi jelentés "valutamanipulációval" bélyegezné meg Kínát, azt "nem hagyná szó nélkül" Peking.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×