eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Javította az OTP-csoport besorolásainak kilátását az S&P

Stabilra javította vissza a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a két bank a korábban vártnál "keményebb ellenállást" tanúsított a recesszió hatásaival szemben.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja egyben megerősítette a bankcsoport "BB plusz/B" hosszú és rövid futamú - spekulatív kategóriájú - besorolásait.

Az S&P indoklása szerint a kilátásjavítás oka az OTP Bank és a jelzálogbanki leányvállalat "viszonylag robusztus" pénzügyi profilja, amely ellenállóbbnak bizonyult az elhúzódó magyarországi recesszióval szemben, mint ahogy azt a Standard & Poor's előzetesen feltételezte.

A hitelminősítő elemzése szerint az OTP tavaly jórészt megőrizte jövedelmezőségét, annak ellenére, hogy a recesszió és az ágazati kockázatok "gyorsuló ütemben súlyosbodtak" Magyarországon és a bankcsoport jelentős piacának számító más közép-kelet-európai térségekben.

A stabil kilátás az S&P-nek azt a várakozását tükrözi, hogy az OTP - erőteljes veszteségviselő kapacitása révén - továbbra is ellenálló marad a nyomott környezettel szemben, és a két bank osztályzata javulhat is, ha a következő 6-12 hónapban a cégcsoport változatlanul ellenállónak bizonyul, vagy javulnak bevételi és tőkemutatói - áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében. A cég szerint ugyanakkor leminősítéshez vezethet, ha például a jelenlegihez képest érdemben növekszik a problémás kinnlevőségek aránya, vagy romlik a jelenlegi jó likviditási helyzet, ezt azonban az S&P alapeseti forgatókönyve nem tartja valószínűnek.

Az S&P tavaly márciusban, a magyar államadósi osztályzat rontása után süllyesztette a befektetési szint alá az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait. A két bank hosszú távú osztályzatai az addigi "BBB"-ről egyszerre két fokozattal a jelenleg is érvényes "BB plusz"-ra, a rövid távú besorolások "A-3"-ról "B"-re módosultak. Az új osztályzatokra a hitelminősítő akkor negatív kilátást adott; ezt javította most stabilra.

A Standard & Poor's pénteken a Magyar Takarékszövetkezeti Bank "BB/B" osztályzatainak kilátását is stabilra javította az eddigi negatívról, hasonló okokból, mint amelyekkel az OTP-csoport kilátásjavítását is indokolta.

A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati osztályzatai a három nagy nemzetközi hitelminősítőnél:

S&P Fitch Moody's
Magyarország BBB mínusz BBB Baa1
Csehország A A plusz A1
Szlovákia A plusz A plusz A1
Szlovénia AA AA Aa2
Lengyelország A mínusz A mínusz A2
Románia BB plusz BB plusz Baa3
Oroszország BBB BBB Baa1
Horvátország BBB mínusz BBB mínusz Baa3
Bulgária BBB BBB mínusz Baa3
Ukrajna B mínusz B mínusz B2
Észtország A mínusz BBB plusz A1
Lettország BB BB plusz Baa3
Litvánia BBB BBB Baa1

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×