Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra módosult a földgáz árképzése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Keddtől két ponton változott a földgáz egyetemes szolgáltatói árképzése, az egyik a mobilgáz-finanszírozás, a másik a tárolói készletérték meghatározása - a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendelete a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére közölték, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról.

Az egyetemes szolgáltatók keddig küldhették meg változtatási szándékuk véglegesítését a Magyar Energia Hivatalnak, a hivatal a március 22-i héten hozza nyilvánosságra határozatát az április elsejétől érvényes árról.

A rendelet szerint a mobilgáz-finanszírozási költség a föld alatti gáztárolóban tárolt földgáz finanszírozására nyújt fedezetet. Eddig a mobilgáz-finanszírozási költséget úgy kellett meghatározni, hogy a betárolt földgázmennyiségre kellett a 6 havi BUBOR plusz 75 bázisponttal kiszámítani a költséget. Ez így nagyon általános meghatározás volt, ezért a rendelet módosítása konkrétabbá tette azt.

Először is a finanszírozási költséget negyedévente kell frissíteni. Ennek a módja pedig az, hogy az aktuális negyedévet megelőző három hónapból kell venni a második hónapot, majd a hónap 15-dik és az utolsó napja közti 6 havi BUBOR átlaga, plusz a 75 bázispont lesz a finanszírozási költség.

A rendelet kiegészítése szerint a tárolói készletértéket a negyedik negyedévre a várható betárolási ütemezéssel kell figyelembe venni. Az első negyedévre pedig a tárolási készletértéket a tényleges betárolási ütemezéssel kell figyelembe venni.

A negyedik negyedévi értékkülönbözetet a következő év második és harmadik negyedévi ármegállapításánál, míg az első negyedéves értékkülönbözetet a harmadik és negyedik negyedévben kell figyelembe venni. A számítás módszerét a Magyar Energia Hivatal a honlapján teszi közzé.