eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Megbírságolta a felügyelet a Budapest nyugdíjkasszákat

Két-két millió forint bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A büntetések a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esnek.

A felügyelet 2009. augusztus 14. és szeptember 16. között célvizsgálatot végzett a kasszáknál, ami a 2007. január 1-jétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki - derül ki a felügyelet honlapján publikált határozatokból.

A PSZÁF mindkét nyugdíjkassza esetében megállapította, hogy a választható portfóliós rendszer indulása, azaz 2009 óta az "osztatlan számlának" nevezett bankszámlán lévő pénzek tartalékok és portfoliók közötti napi szintű megosztásával teremtettek, illetve teremtenek napi egyezőséget az egyes tartalékok, illetve a portfóliók eszköz- és forrásoldala között.

A nyilvántartási rendszer sajátos működése miatt a pénztár mindkét ágazatánál jelentős készpénzállományt (esetenként több száz millió forintot) tartottak a bankszámlán, aminek célja a felügyelet szerint az volt, hogy a pénztár egyszerűen kezelje az eszközök portfólióba történő helyezését és kivonását.

A vizsgálat az önkéntes nyugdíjpénztár esetében megállapította azt is, hogy a pénztár a beérkező pénzügyi tételeket nem azonosította be folyamatosan. Kifogásolta azt is, hogy az önkéntes kassza néhány, portfóliót váltó tag esetében nem a tag által kért, vagy a szabályzatban rögzített fordulónapi árfolyammal hajtotta végre a portfólió váltást. A távozó tagokkal kapcsolatos elszámolások során az önkéntes pénztár jellemzően a szabályzatában meghatározott határidőben számolt el a tagokkal, néhány esetben azonban határidőn túli kifizetés volt, s ezeknek a tagoknak nem fizetett késedelmi kamatot.

A magánnyugdíjpénztárnak egyebek között át kell tekintenie a tagokkal való elszámolásokat, és rendeznie a negatív számlaegyenlegeket, az önkéntes nyugdíjpénztárat pedig egyebek között arra kötelezte a PSZÁF, hogy vizsgálja felül a pénztártagokkal való 2009. évi elszámolásokat, és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

A felügyelet felszólította a nyugdíjkasszákat arra, hogy szüntessék meg az informatikai és elszámolási hiányosságokat. A pénztáraknak az igazgatótanács által jóváhagyott, határidőket és felelősöket tartalmazó intézkedési tervet kell készíteniük, különös figyelmet fordítva az informatikai stratégiára, fejlesztési tervekre.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×