Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai Gordon: Magyarországot kijózanította a világválság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint Magyarországot kijózanított a világválság, de még hosszú küzdelmes út áll az ország előtt.

"Magyarország másfél éve a világon kialakult válság miatt kapott egy hatalmas pofont, ami sok más országot megszédített, hazánk azonban mintha ettől kijózanodott volna" - mondta Bajnai Gordon a Szolnoki Főiskolán vállalkozóknak, helyi lakosoknak és főiskolai hallgatóknak tartott gazdasági fórumon.

A kormányfő - aki Jászapátiból érkezett az alföldi megyeszékhelyre - úgy vélekedett, az ország ebben a nehéz helyzetben rendkívül fegyelmezetten nézett szembe önmagával, és vette tudomásul, mit kell tenni ahhoz, hogy a válságból kilábaljon. Arra is rájött, hogy nem lehet alapvető, helyenként fájdalmas változások nélkül előre menni - tette hozzá.

Bajnai Gordon az ország mostani helyzetét úgy jellemezte: "ahhoz képest ahonnan egy évvel elindultunk, egészen jól állunk, de azt alapul véve, ahol mindannyian lenni szeretnénk, még nagyon hosszú, küzdelmes út vár ránk".

Bajnai Gordon a főiskola nagy előadótermét megtöltő hallgatóságot arra is emlékeztette, hogy Magyarországot a reálgazdasági válság mellett saját bejáratú, "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk" válság is sújtotta. Ennek lényege - mutatott rá -, hogy az ország felnőtt népességének csupán 57 százaléka dolgozik legálisan, vagy megfordítva: majdnem minden második lakos, nem dolgozik, vagy ha dolgozik is, nem fizet adót és járulékokat.

A miniszterelnök felsorolta, hogy az elmúlt egy évben mi történt mindkét válság enyhítéséért, megjegyezve: az elkerülhetetlen lépéseket úgy próbálták megtenni, hogy ha fájdalmasak is, ne legyenek elviselhetetlenek. A leglényegesebb változásoknak nevezte a nyugdíj- és a szociális rendszer átalakítását és az adócsökkentést.