eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai Gordon: Magyarországot kijózanította a világválság

A miniszterelnök szerint Magyarországot kijózanított a világválság, de még hosszú küzdelmes út áll az ország előtt.

"Magyarország másfél éve a világon kialakult válság miatt kapott egy hatalmas pofont, ami sok más országot megszédített, hazánk azonban mintha ettől kijózanodott volna" - mondta Bajnai Gordon a Szolnoki Főiskolán vállalkozóknak, helyi lakosoknak és főiskolai hallgatóknak tartott gazdasági fórumon.

A kormányfő - aki Jászapátiból érkezett az alföldi megyeszékhelyre - úgy vélekedett, az ország ebben a nehéz helyzetben rendkívül fegyelmezetten nézett szembe önmagával, és vette tudomásul, mit kell tenni ahhoz, hogy a válságból kilábaljon. Arra is rájött, hogy nem lehet alapvető, helyenként fájdalmas változások nélkül előre menni - tette hozzá.

Bajnai Gordon az ország mostani helyzetét úgy jellemezte: "ahhoz képest ahonnan egy évvel elindultunk, egészen jól állunk, de azt alapul véve, ahol mindannyian lenni szeretnénk, még nagyon hosszú, küzdelmes út vár ránk".

Bajnai Gordon a főiskola nagy előadótermét megtöltő hallgatóságot arra is emlékeztette, hogy Magyarországot a reálgazdasági válság mellett saját bejáratú, "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk" válság is sújtotta. Ennek lényege - mutatott rá -, hogy az ország felnőtt népességének csupán 57 százaléka dolgozik legálisan, vagy megfordítva: majdnem minden második lakos, nem dolgozik, vagy ha dolgozik is, nem fizet adót és járulékokat.

A miniszterelnök felsorolta, hogy az elmúlt egy évben mi történt mindkét válság enyhítéséért, megjegyezve: az elkerülhetetlen lépéseket úgy próbálták megtenni, hogy ha fájdalmasak is, ne legyenek elviselhetetlenek. A leglényegesebb változásoknak nevezte a nyugdíj- és a szociális rendszer átalakítását és az adócsökkentést.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×