eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A gazdaság beindulása a következő kormánytól függ

A tavalyi utolsó negyedévben kisebb ütemben zuhant a magyar gazdaság, mint azt megelőzően: az előző év azonos időszakához képest négy százalékkal csökkent a magyar GDP - derült ki a KSH részletes adataiból. A teljes évet tekintve 6,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye, ami enyhén kedvezőbb képet fest a kormány által korábban prognosztizált 6,7-nél. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a gazdaság beindulása nagyban függ a következő kormány gazdaságpolitikájától.

Barta György, a CIB Bank elemzője szerint mérséklődött a magyar gazdaság visszaesésének üteme: az október-december közötti időszakban négy százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a harmadik negyedévben még 7,1 százalékos zsugorodásról számolt be a KSH - emeli ki kommentárjában Barta György, a CIB Bank elemzője, aki emlékeztet arra: az év / év alapon számított mutató esetében ez sorozatban már az 5. negatív érték volt.

A CIB szakértője megjegyzi, hogy sem a külső, sem pedig a belső kereslet nem mutat meggyőző fellendülést, és Magyarország legfőbb exportpiacain továbbra is bizonytalanok a növekedési kilátások. Azzal számolunk, hogy a kilábalás nagyon lassú lesz, és a gazdaság növekedése 2010 közepén indulhat meg - írja Barta György, aki stagnálást vár az idei évre a magyar gazdaság teljesítményét illetően.

A gazdaság jövőbeni teljesítménye nagy mértékben a következő kormány gazdaságpolitikáján múlik és attól is függ, hogy miként kívánja beindítani a magyar gazdaságot - vélekedik a CIB elemzője.

Kondrát Zsolt, a MKB Bank elemzője úgy nyilatkozott: vegyes képet mutatnak a részletes GDP-adatok. A fogyasztás jobban alakult, a beruházás viszont rosszabb képet mutat előzetes várakozásainknál - írja Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője.

A fogyasztás és a beruházás együttesen hat százalékkal húzta vissza a magyar gazdaságot, ami rosszat jelent a közép távú növekedési kilátásokat illetően - véli Kondrát.

Az Equilor szakértői a friss adatok kapcsán azt emelik ki, hogy az EU-s átlagnál nagyobb mértékű magyar recessziót egyedül a külkereskedelmi aktivitás húzza fölfelé, míg a tartósan gyenge belső kereslet nyomás alatt tartja azt.

Az adatok fényében tehát ismét csak azt érdemes megjegyezni, hogy a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból hosszan elnyúló lesz. Mint arra az előzetes adatok kapcsán is rávilágítottunk, Magyarország először várhatóan az idei harmadik negyedévben érhet el növekedést a GDP esetében év/év alapon. Ekkor az elemzői előrejelzések szerint 1,55 százalékkal nőhet a magyar gazdaság - írják az elemzők, akik hozzáteszik: papíron az év második felében ismét fejlődni fog az ország.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×