Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már 350 ezer forint alatt az új budapesti lakások négyzetméter ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább szűkül a lakáspiac a bevezetett korlátozó rendelkezés miatt - mondta az Otthon Centrum elemzője. Valkó Dávid hozzátette: kisebb és olcsóbb lakásokat keresnek a leendő vásárlók, és a fővárosban ismét 350 ezer forint alá csökken az új lakások átlagos négyzetméter ára.

Szűkül az a kör, amely hitelképes marad a lakáspiacon a bevezetett korlátozó rendelkezés miatt, ugyanis a hivatalosan jövedelemmel nem rendelkezők, az alacsony keresetűek vagy nem bejelentett foglalkoztatottak kiszorulnak a hitelezésből - közölte az InfoRádióval az Otthon Centrum elemzője.

Valkó Dávid hangsúlyozta: a fedezetként szolgáló lakásárak meghatározásával sok település kiesik a hitelezhetőségi körből.

A cég arra számít, hogy a kisebb és olcsóbb lakások iránt nő meg a kereslet, ugyanakkor drasztikus visszaesés nem várható, mert a válság már óvatosabbá tette a vásárlókat, és sokan még készpénzzel vásárolnak.

Az Otthon Centrum elemzője arra számít, hogy a fővárosban ismét 350 ezer forint alá csökken az új lakások átlagos négyzetméter ára, vagyis egy egyszobás lakás 10 millió forint alatt, vagy kevéssé felette marad.

Az idén tetőzhet az eladatlan lakáskészlet a budapesti újlakás-piacon, amely a cég becslései szerint elérheti a hétezret.

Hanganyag: Panulin Ildikó