eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Régi mobilból új - 19 tonna e-hulladék a változás útján

A Pannon által elsőként indított mobil-visszaváltási akcióknak köszönhetően a vállalat ügyfelei 2004 óta eddig több mint 81 tonna (81 660 kg) újrahasznosítható hulladékot adtak le. Az év végi, karácsonyi kampányban is rengeteg ügyfél mondott búcsút régi mobiltelefonjának. A leadott mobilokból összegyűlt 19 tonna e-hulladékot a vállalat környezetbarát módon újrahasznosítja, és egyszer talán pont a régi gazdájukhoz kerülnek vissza teljesen új formában - írja közleményében a vállalat.

A mobiltelefon ma már nemcsak a kapcsolattartás eszköze. Zenelejátszóként, levelezőrendszerként is funkcionál, és akár videóüzenetet is küldhetünk vele a világ másik végébe.

A technológia gyors fejlődésének köszönhetően azonban hamar megunjuk mobilunkat, és új készülék után nézünk; a régi kedvenc pedig gyakran a szemétben végzi, onnan pedig a benne található veszélyes anyagok a természetbe jutnak. De vajon gondolunk-e arra, hogy a mindennapi használatból kikopott telefonunk is újrahasznosítható, a benne található mérgező anyagokat pedig a korszerű módszereknek köszönhetően új eszközök készítéséhez használhatják fel?

2004-ben a Pannon volt az első olyan vállalat, amely - társadalmi szerepvállalásának részeként -, mobiltelefonok visszaváltását népszerűsítő akciót vezetett be Magyarországon, és azóta is folyamatosan gondoskodik a már nem használt készülékek szakszerű szétszereltetéséről, újrahasznosításáról.

A Pannon ügyfelei évről évre egyre nagyobb számban élnek az újrahasznosítás lehetőségével. A növekvő érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, hogy míg 2004-ben a visszagyűjtött telefonok mennyisége még csak 98 kg volt, 2009-ben ez a mennyiség már több mint 19 tonna lett. Ezek az eredmények a vállalat kereskedelmi sikerein túlmutatva azt is bizonyítják, hogy a Pannon ügyfelei egyre inkább a környezettudatosabb, tudatosabb fogyasztói szemlélet felé fordulnak.

"Az akció sikere és a leadott mobiltelefonok mennyisége azt mutatja, hogy a Pannon előfizetők környezettudatosak és partnereink a felelős döntésben. Tudják, hogy az olyan kis, egyéni lépések, mint például a mobiltelefon visszaváltása, nemcsak a saját érdekeinket szolgálják, hanem a közösség szempontjából is fontosak. A jövőben ezt az üzenetet szeretnénk még több emberhez eljuttatni" - mondta Laczkó Tóth Gergely, a Pannon kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Jó tudni

A régi készülékek újrahasznosítása elsősorban a már említett környezetvédelmi szempontokból fontos. Leginkább a nyomtatott áramkörökben levő ólom, illetve az LCD kijelzőkhöz felhasznált higany mérgezi a környezetet, de a mikrofonok és egyéb apró alkatrészek is további veszélyes nehézfémeket tartalmaznak, amelyek a nem megfelelő hulladékkezelés során, az élővilágba kilépve káros folyamatokat indíthatnak el.

Fontos tudni azonban, hogy a mobiltelefonok 95 százalékban újrahasznosítható anyagokból készülnek, amelyeket könnyű kinyerni és feldolgozni. Az akkumulátorokban levő sav, kadmium, réz, nikkel, cink és műanyagok is szétválaszthatók és visszanyerhetők. A nikkelt rozsdamentes tárgyakhoz, a kobaltot és a kadmiumot új készülékekhez, a műanyag borítást raklapok készítéséhez használják fel.

A készülékeket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos logisztikai hálózatán keresztül szállítja a hazai hulladékkezelő, illetve hasznosító Loacker Kft. telephelyére, ahol az európai normáknak megfelelően dolgozzák fel és továbbítják az így kinyert másodlagos nyersanyagokat.

Az akkumulátorokat a Re'lem Nonprofit Kft-hez juttatják el, ők gondoskodnak a szakszerű kezelésről és az anyagok megfelelő országokba való továbbításáról. A szén, cink és alkáli elemeket Ausztriában, a nikkel-kadmiumos (NiCd, NiMH) és a gombelemeket Németországban, a lítium-ion (Li-ion) akkumulátorokat pedig Belgiumban használják fel újra.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×