eur:
394.4
usd:
371.63
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Gázár: ki mozgatja a szálakat?

A lakosságot és a kisfogyasztókat földgázzal ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók árának változását negyedévente kérhetik az ilyen szolgáltatók; a kérelmezett ár viszont nem haladhatja meg azt a maximális árat, amelyet a jogszabályban rögzített képlet alapján a Magyar Energia Hivatal kiszámol.

Ez azt jelenti, hogy sem a hivatalnak, de még a kormánynak sincs lehetősége az árváltozás mértékét befolyásolni. Szakértők szerint ehhez ugyanis nem lenne elég az ezzel kapcsolatos rendeletet módosítani, szükség lenne törvénymódosításra is.

A földgáz-piac 2009 óta teljesen liberalizált, szabadon választható, hogy a fogyasztó kitől vásárol. A lakosság és július elsejéig még a kisfogyasztók választhatnak egyetemes szolgáltatót, akinek árát a Magyar Energia Hivatal a fenti módon ellenőrzi. A szabadpiacon az ár alku tárgya, de a lakosság ezen a piacon igen rossz alkupozícióban van. A szolgáltatónak fajlagosan jelentősen nagyobb a költsége egy adott háztartásra számítva, mint egy egyenletes fogyasztású nagyfogyasztó esetében. Ezért a kisfogyasztók esetében értelemszerűen magasabb árat kér.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az egyetemes szolgáltató esetében az ár egyes elemeit milyen módon kell figyelembe venni és annak mindegy egyes elemét milyen módon kell kiszámítni. A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége - és az árrés.

A szolgáltató a hivatal által számított maximális árnál magasabbat, de jóval alacsonyabbat is benyújthat. Ebben az esetben a Magyar Energia Hivatal ármegállapító eljárást indít, és megvizsgálja minden egyes árelem költségtételét.

Mivel a maximális árat a jogszabály alapján ki lehet kiszámolni, a szolgáltatók eddig a saját kalkulációjuk alapján rendre a maximális ár alatti árváltozási kérelmet adtak be a hivatalhoz.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×