eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Járai adócsökkentéssel is javítaná az ország versenyképességét

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint az állami újraelosztást már középtávon 40 százalék alá kell szorítani, és komoly szerkezeti átalakítás kell végrehajtani az államháztartásban. Járai a Corvinus Egyetemen tartott előadásában kifejtette, hogy 2010-ben az előzetes várakozásokkal ellentétben a GDP visszaesése elérheti a 2-4 százalékot.

Járai zsigmond a Budapesti Corvinus Egyetemen szerdán egy szakmapolitikai előadássorozat előadójaként kijelentette: az újraelosztás 40 százalék alá szorítását 4-5 év alatt is meg lehet oldani, de társadalmi feszültséggel járna, ha mintegy 10 év alatt mérsékelnék az állami újraelosztást, az viszont az ország versenyképességének javítását odázná el. Az ország versenyképességét lényegesen javítani kell, ehhez adócsökkentésre, az adórendszer átalakítására van szükség - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

Járai szerint nem vagyunk túl a válságon, ha a hivatalos kormányzati prognózis azt mondja, idén 0,2 százalék lesz a gazdasági visszaesés, a valóságban a magyar GDP csökkenése akár 2-4 százalék is lehet az idén. A kormányzati elhibázott gazdasági politika miatt az elmúlt években a magyar gazdaság versenyképessége jelentősen csökkent, régiós versenytársai sorra megelőzték Magyarországot. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a versenyképességi világranglistán Magyarország a 28. helyen állt, 2009-ben már a 67. helyre szorult vissza.

A Bajnai-kormány csak az államháztartási deficit lefaragására koncentrált, de közben 9-10 másik fontos feladatot is meg kellett volna oldania - mondta. Gond az is a véleménye szerint, hogy a Bajnai-kabinet a hiány csökkentését statikus módon, változatlan államháztartási szerkezetben oldotta meg. Annak megvalósítása során a kiadások szerkezetét át kellett volna alakítani, mert így nehezen tartható fenn a viszonylag alacsony deficit - húzta alá.

A bürokráciát, a korrupciót a következő kormánynak jelentősen vissza kell szorítania - hangsúlyozta. Aláhúzta: a hibás gazdaságpolitika hibás monetáris politikával társult. A jegybank mostani vezetésének azon kellene fáradoznia, hogy "pénz pumpáljon a gazdaságba".
Arra a kérdésre, milyen szerepet vállalna egy esetleges, választások utáni Fidesz kormányban, kitérően válaszolt. Annyit közölt, ő már most is a részt vesz a Fidesz gazdaságpolitikájának alakításában, "a feladatokat még nem osztják" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×