Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Gazprom eltökélt a két hatalmas gázvezeték megépítésében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gazprom nem tesz le az Északi és a - Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat gázvezetékek építéséről annak ellenére sem, hogy a megválasztott ukrán államfő visszatért ahhoz az elképzeléshez, hogy nemzetközi konzorciumot hozzanak létre az ukrajnai gázvezeték-rendszer irányítására és fejlesztésére - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke.

Mint a Russia Today elnevezésű orosz tévének kijelentette, a Gazprom tudomásul vette, hogy Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök szeretne visszatérni a konzorcium gondolatához, és majd megnézi, milyen javaslatot kap erre nézve.

Medvegyev ugyanakkor leszögezte: "mindentől függetlenül az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékek építése folytatódik, mert a gázszállítási útvonalak diverzifikálásának nincs alternatívája. Az Északi Áramlat építése áprilisban kezdődik, és a Déli Áramlaton 2015-ben megindul a gáz".

A két vezeték építésének célja a volt Szovjetunió tagállamainak, s ezen belül is első sorban a már többször gondot okozó Ukrajnának az elkerülése, és együttes kapacitása nagyjából megfelel az ukrajnai vezetékrendszerének. Az Északi Áramlaton évi 55 milliárd köbméter orosz földgáz jut egyenesen Németországba, a Déli Áramlaton több mint 60 milliárd köbméter kerül a Fekete-tengeren, Bulgárián, és többek között Magyarországon át Ausztriába, illetve Olaszországba.