eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lezárult a Saab eladása

A holland Spyker Cars NV kedden közölte, hogy lezárult a Saab Automobile AB megvásárlása a General Motors Inc. autóipari konszerntől. Az elmúlt hónapban bejelentett adásvétel végleges, a Saab tulajdonjoga átkerült a vásárlóhoz.

Victor Muller, a Spyker vezérigazgatója megelégedésének adott hangot, hogy az üzlettel sikerült biztosítani a Saab jövőjét: "Mától minden erőfeszítésünket a Saab újraélesztésére és tartósan nyereséges vállalattá történő átalakítására összpontosítjuk" - jelentette ki.

"Hozzálátunk üzleti tervünk végrehajtásához, legelőször is az idei év második felében bemutatjuk a Saab új 9-5-ös modelljét" - mondta Jan Jonsson, a Saab svéd igazgatója.

A Spyker 74 millió dollárt (52,2 millió euró) fizetett a GM-nek készpénzben és 326 millió dollár értékben bocsátott ki számára elsőbbségi részvényeket. A svéd kormány 400 millió eurós hitelgaranciával állt az ügylet mögé.

A Saab nagy veszteségeket szenvedett el az elmúlt években. Tavaly alig 40 ezer autót, 2008-ban 93 ezer autót adott el világszerte, holott két évvel korábban még 133 ezret. A holland Spyker extrém mértékben drága luxus sportkocsik gyártásával foglalkozik és 2008-ban összesen 37 autót, 2009 első felében pedig 23 autót adott el.

A Saab és a Spyker egyelőre egy új társaság, a hollandiai székhelyű Saab Spyker Automobile irányítása alatt folytat majd szoros együttműködést.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×