Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: Ha a kormányon múlt volna, az ország már csődben lenne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az országnak már rég csődben kellene lennie, ha csak a kormány elmúlt években tapasztalt teljesítményén múlt volna - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában tartott beszédében úgy vélekedett: a magyar vállalkozók és munkavállalóknak volt köszönhető, hogy az ország nem omlott össze. Szerinte a valós számokat úgy kell a világ tudomására hozni, hogy ne veszélyeztessük az elmúlt félévben visszaszerzett bizalmat.

"Úgy látom, hogy ma egyetlen célra érdemes a politikai erőnket összpontosítani: Magyarországon jöjjön létre egy nem-koalíciós, egységes kormány. Ma a kétharmadról szóló spekulációk idő előttiek, nem megválaszolhatóak" - jelentette ki az ellenzéki párt első embere.

Nem arról van szó, hogy egy ugrást akarunk végrehajtani a sötétbe. Voltunk már kormányon, ismerjük az erőnket, gyengeségeinket - emlékeztetett Orbán Viktor.

Orbán Viktor beszédében jelezte: mind Matolcsy Györgyre, mind pedig Járai Zsigmondra (akik szintén jelen vannak az MKIK délelőtti rendezvényén) számít a következő kormány munkájában.

A Fidesz elnöke szerint jelenleg a spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt a világgazdaságban. Azt üzeni, hogy munka nélkül is fenntartható a gazdaság. A piaci spekuláció csak magánérdekre törekszik, nem finanszíroz termelést, nem hoz létre értéket - emelte ki Orbán Viktor.

Itt az ideje észrevenni, hogy ma a világgazdaságban azok erősek, ahol a munka van a középpontban. Ma a világgazdaságban keleti szél fúj - ismételte meg évértékelő beszédében elmondottakat a Fidesz elnöke.

A termelést,vagyis a munkát sohasem válthatja ki a spekuláció - húzta alá Orbán Viktor, aki szerint az összeomlást csak az állami beavatkozással kerülte el a világgazdaság.

Ha a kormányon múlna...

Az országnak már rég csődben kellene lennie, ha csak a kormány elmúlt években tapasztalt teljesítményén múlt volna - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke úgy vélekedett: a magyar vállalkozók és munkavállalóknak volt köszönhető, hogy az ország nem omlott össze.

A Fidesz első embere szerint a magyar nemzetben komoly tartalékok vannak, meglátása szerint a legfontosabb nemzeti ügy a magyar gazdaság talpra állítása kell, legyen. Tízből nyolc ember ezt tekinti ma Magyarországon a legfontosabb ügynek - fűzte hozzá a politikus.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a politika új irányt kell, szabjon a magyar gazdaság számára, melynek első számú feltétele: új politikai gondolkozásra van szükség. A politikusok akkor tudnak összefogni, ha olyan célokról van szó, amelyet a magyarok nagy többsége támogat - vélekedett Orbán, aki szerint erős kormányra van szükség a változások végrehajtásához.

A Fidesz elnöke több feladatot sorolt fel fontossági sorrendben:
- A gazdaság pontos állapotának feltárása. Nem ismerjük a magyar államháztartás valós helyzetét - magyarázta a párt elnöke.

- Egyszerűbb feltételeket kell teremteni a vállalkozások számára, könnyíteni kell a terheken;

- Mielőbb talpra kell állítani a magyar építőipart;

- Le kell rövidíteni a fizetési határidőket, helyre kell állítani a pénzügyi fegyelmet;

- A külföldi kapcsolatok megújítása;

- Elkötelezetten védenie kell a hazai gazdaság erőforrásait (termőföld, vízkészlet, fogyasztók).

Orbán Viktor szerint úgy kell talpra állítani a gazdaságot, hogy magyar lábakon álljon. A korábbi kormányfő beszédében kifejtette, hogy össze kell, fogjon a gazdaság és politika annak érdekében, hogy a spekuláció helyett a termelésre alapozzuk a jövőt. A közös érték a munka lehet Orbán Viktor szerint.

Közös a cél

Orbán Viktor azt javasolja, ha bizalmat kap a választóktól, akkor a kormányprogram gazdaságpolitikai fejezetét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával(MKIK) közösen készítsék el.

A Fidesz elnöke a kamara csütörtöki budapesti fórumán közölte: a testületnek szóló javaslata szerint egy olyan megállapodást kötnének, amilyen még nem volt Magyarországon.

Céljukat közös nyilatkozatban rögzítették, amelyet Orbán Viktor és Parragh László kamaraelnök írt alá.

Parragh László szerda este az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kamara részt vállalna a kormányprogram létrehozásában, és a pártokkal nyilvános megállapodást szeretnének kötni arról, hogy mely területeken milyen változtatásokat kell az új kormánynak végrehajtania.