Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lassabban, de tovább csökkennek a lakásárak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább csökkentek a lakásárak 2009 harmadik negyedévében - mondta az InfoRádiónak az FHB lakásárindex legfrissebb kutatásáról a pénzintézet vezérigazgató-helyettese. Harmati László hozzátette: idén a lakásárak további 9 százalékkal eshetnek vissza, az árcsökkenés dinamizmusa azonban lassul.

Az egy évvel korábbihoz képest 2009 harmadik negyedévéig nominálisan nagyjából 5, reálértékben 7,6 százalékkal csökkentek a lakóingatlanok árai az FHB lakásárindexe szerint - mondta az InfoRádiónak az FHB vezérigazgató-helyettese. Harmati László hozzátette: a második negyedévben az állami támogatások részbeni kivezetése miatt enyhén növekedtek az árak, azok a következő három hónapban azonban újra lefelé indultak.

A csökkenés moderált, nem földcsuszamlásszerű, aminek oka, hogy korábban nem alakult ki árbuborék, emellett regionális szempontból és ingatlantípusonként is eltérést mutat. Változás az eddigiekhez képest, hogy a lakásokat eladni kívánók is csökkentik mind az új, mind a használt lakások árait, és ez vidéken és a fővárosban is megfigyelhető - magyarázta Harmati László.

Az ingatlanfejlesztők is alkalmazkodtak a piaci helyzethez, aminek nyomán az FHB 2010 egészére átlagosan 9 százalékos lakásár-csökkenést vár. A cég vezérigazgató-helyettese hozzátette: ez azt jelenti, hogy a visszaesés üteme csökken. "Nincs igaza azoknak, akik kétszámjegyű áresést prognosztizálnak" - jegyezte meg.

Harmati László hozzáfűzte: az árcsökkenés lassulása azt jelzi, hogy nincs már messze a fordulópont.

Hanganyag: Panulin Ildikó