Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre népszerűbbek a forint alapú hitelek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökken a forint alapú hitelek kamata, így egyre inkább versenyképes a devizahitelekkel - mondta el a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetője. Nagy Márton hozzátette: a devizahitelek átlagos kamata 10, míg a forinthiteleké 12 százalék körül van. A szakember a forint hitelek egyre nagyobb térnyerésére számít, egyrészt a devizahitelek árfolyamkockázata, másrészt a kötelező önerő miatt is, amely a forinthiteleket hozza kedvezőbb helyzetbe.

Két ellentétes tendencia figyelhető meg a fogyasztási és jelzáloghiteleknél - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetője.

Nagy Márton kifejtette: a fogyasztási hiteleknél a bankok szigorítanak a feltételeken, a kínálat szűkül, ezzel szemben a lakásvásárlási hiteleknél a bankok egyre jobban növelik a hitelezési hajlandóságot, a hitelkínálat bővül, ez abban jelenik meg, hogy a kamatok csökkennek. Ez főként a forint alapú jelzáloghiteleknél látható, ugyanis egyre több bank hozott létre kedvező kamatozású jelzáloghitelt, ami már versenyképes a devizahitelekkel szemben - tette hozzá.

Egy euró alapú hitel kamata tavaly decemberben 10 százalék lehetett, a forinthiteleké 12 százalék körül állt, vagyis csekély a különbség, ami erősen versenyképessé teszi a forint alapú hiteleket - emelte ki a szakértő.

Nagy Márton szerint többségében továbbra is euró alapú hitelt helyeznek ki a bankok, de a forinthitelek aránya is folyamatosan növekszik. Ezt segíti, hogy a jegybanki alapkamat csökken, és a bankok is felismerték, hogy ezen a piacon lehet teret nyerni - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia