eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország is pórul járhat a görög krízis miatt

Néhány évvel kitolhatja a magyar euróbevezetés dátumát a görögországi helyzet és az ebből következő euróövezeti válság - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki elemzője. Bartha Attila szerint a mostani krízis tanulsága lehet, hogy előbb-utóbb bevezetési feltétel lesz az alacsony külkereskedelmi- és folyó fizetési mérleghiány. A szakértő szerint az is elképzelhető, hogy a tagországok sem fognak annyira vágyni az euróra, mondván, hogy "az eurozónában is bajba kerülhet egy ország".

Az elemőz szerint a görög válság rámutat arra, hogy az eurózóna és az oda való belépés feltételének rendszere korrekcióra szorul. A bekerülés ugyanis számos fontos mutató teljesítése nélkül is lehetséges, például a folyó fizetési mérleg megfelelő volta nem szerepel az elvárások között.

Baráth Attila rámutat: ha több, Görögországhoz hasonló teljesítményű ország is van az eurózónában, akkor az egész övezet versenyképessége romlik, igaz, a tagság még egy ilyen helyzetben is csillapítja a veszélyt.

Ennek elkerülése érdekében változhatnak a belépési kritériumok. Elképzelhető, hogy az ezután csatlakozóknak már kevésbé lesz formális a versenyképességi szempontok vizsgálata. Ez elsősorban a balti államoknak jelenthet problémát, amelyek államháztartási vagy inflációs szempontból bukhatnak el.

A megváltozott helyzet azonban nemcsak a belépés feltételeit nehezítheti, elképzelhető, hogy az országok csatlakozási hajlandósága is lankad. Több ország arra következtethet: nem érdemes annyira sietni az eurózónába, mert ott is bajok adódhatnak, ha egy ország felelőtlen költségvetési politikát folytat.

A Kopint-Tárki kutatási igazgatója szerint nem kizárt, hogy kevés lesz a politikai támogatás a görög válság leküzdésére. Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön úgy döntöttek, hogy továbbra is bíznak a görög válságkezelésben, Bartha Attila szerint ezzel azt is üzenték, hogy nem érdemes az euró ellen spekulálni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×