eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bajnai: az EU-nak el kell kerülnie az internetbuborékhoz hasonló problémákat

Az Európai Uniónak el kell kerülnie, hogy a zöld szemléletű gazdaságfejlesztés során az internetbuborékhoz hasonló problémák alakulhassanak ki - hangoztatta Bajnai Gordon miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli informális értekezletén.

"Világossá kell tennünk: a zöld gazdaság nem jelentheti azt, hogy a gazdaság legfontosabb alapjait, a gazdaság fejlődésének legfontosabb mutatóit elfelejtjük, hogy a versenyképesség vagy a termelékenység fogalma... hátraszorul" - fogalmazott a kötetlen találkozó utáni sajtótájékoztatóján.

Ha a koppenhágai klíma-csúcskonferenciát követő folyamat nem halad előre sikeresen, akkor azok az ösztönzők, amelyek zöld munkahelyeket teremthetnek, elmaradhatnak, és előállhat olyan helyzet, mint annak idején az internetbuborék kapcsán, az, hogy megfelelő piaci kereslet hiányában a buborék kipukkad - fejtette ki Bajnai.

Hozzátette: a fenntartható, zöld gazdaságot ezzel együtt Magyarország is fontos célnak tartja.

A miniszterelnök minderről az EU2020 stratégia előkészítésével foglalkozó vitában beszélt. A tíz évre szóló program Európa felzárkózását, versenyképességének megőrzését tűzi ki célul, vitáját a következő kormányfői találkozón - március végén - immár konkrét javaslatok alapján folytatják.

Bajnai hangoztatta, hogy az előző ilyen program, amely 2000-től 2010-ig szólt, nem nevezhető sikernek, bár voltak eredményei, kudarcai pedig tanulságként szolgálhatnak. A nemzetközi gazdasági válság utáni világban ráadásul élesebb lesz a verseny, mint korábban, a nagy gazdasági szereplők globális befolyása pedig kiegyensúlyozottabb lesz - mutatott rá.

Más, alapvetően új megközelítésű programra van szükség ahhoz, hogy Európa talpon maradjon a nemzetközi versenyképesség tekintetében - hangoztatta.

Emlékeztetett, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke új irányítási stratégiát javasolt, amely arról szól, hogyan lehet jobban kézben tartani a közös európai gazdaságpolitikát. Magyarország egyetértett azzal a felvetéssel, hogy az eddig alulról jövő gazdasági koordináció mellett felülről lefelé történő tervezésre van szükség, amely központi uniós célokat tűz ki, és amelyeket az egyes országok számára részcélokra bontják le. Utóbbiakról a tagállamok beszámoltathatók - tette hozzá a miniszterelnök, kiemelve, hogy testre szabott célokat kell készíteni

Egyetértettek a vezetők abban is, hogy az első tízéves programhoz képest kevesebb célra van szükség, de ezeknek mérhetőbbnek, számonkérhetőnek, a növekedésre jobban irányulónak kell lenniük.

A magyar álláspontból Bajnai Gordon ismét kiemelte, hogy az uniónak folytatnia kell a belső felzárkóztatást, az egységes közös piac fejlesztését, a közös agrárpolitikát, és továbbra is a szolidaritásra kell épülnie. Szükség van szerinte olyan stratégiákra is, amelyek "a növekedési elemet markánsabban visszahozzák az európai gazdaságpolitikába". Hozzászólásában kiemelte az energiabiztonság kérdését is.

A foglalkoztatás kérdésére kitérve a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország más tagállamokkal együtt évek óta jól teljesít az úgynevezett magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozásában, de az uniónak megoldást kell találnia az alacsony képzettségűek számára is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×