Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kampánytémává vált a vagyonadó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány hete még kiemelt kormányzati terv volt a vagyonadó bevezetése. A kabinet mellett a szocialista párt is hónapokig érvelt amellett, hogy az új adónem csak a legvagyonosabbakat sújtja, és elengedhetetlen a válságkezelés szempontjából. Legutóbb viszont az MSZP szóvivője egyértelművé tette, hogy nincs vagyonadó, nem is lesz, sőt valójában a Fidesz akarja azt bevezetni.

 Évek óta téma az ingatlanokra kivetendő egységes állami adó bevezetése, az MSZP-SZDSZ koalícióban a szabad demokraták harcoltak a minden ingatlanra kiterjedő adónem mellett. Ezt Gyurcsány Ferenc kevésbé, Bajnai Gordon viszont miniszterelnökként már sokkal inkább támogatta. Tavaly áprilisi programalkotó beszédében még ingatlanadó néven.

"A korábban bejelentettekhez képest szándékunkban áll felgyorsítani az ingatlanadó bevezetését. Egy olyan ingatlanadóban gondolkozunk, amely az alacsonyabb értékű ingatlanoknál nagyjából azon a környéken tartja az ingatlanok adóterhelését, ami ma is létezik, csak nem ingatlanadónak hívják, a magasabb értékű ingatlanoknál viszont tartalmaz egyfajta progresszivitást" - mondta akkor a miniszterelnök.

Úgy tudjuk, a szocialista frakciónak igencsak nem tetszett a kormány terve. Ezt jól mutatja, hogy az MSZP alaposan fel is vizezte a javaslatot: magasabb értékhatárral, és a nagy értékű ingóságokkal kibővítve. Június 25-én a Magyar Televízió esti műsorában Bajnai Gordon megerősítette, a kormány kitart a vagyonadó mellett.

"Biztos vagyok benne, hogy átmegy, ez olyan próbaköve a kormányzásnak, amiből nem engedhetünk" - mondta.

A következő hétfőn el is fogadta a parlament az idei adótörvényeket, velük együtt a vagyonadót. Január 26-án viszont az Alkotmánybíróság bejelentette: alkotmányellenes a törvény több pontja, így a vagyonadót egyelőre csak a nagy értékű járművek után lehetne beszedni. Bár a miniszterelnök ezután is szükségesnek nevezte az adót, ennek bevezetését a következő kormányra hagyja.

Bajnai Gordon ma már úgy látja: "A mostani parlamenti időszakban nem lehetséges új döntést hozni a vagyonadóról. Mivel azonban az ingatlanadó alkotmányos, és bevezethető Magyarországon korrekciókkal, ezért a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön: milyen módon próbálja majd pótolni a kieső bevételeket"

A nyugdíjasok mellett az egyik új kampánytémává vált a vagyonadó. A Fidesz korábban, és most is azt mondta, hogy a kormányra kerülése esetén eltörli az adónemet. Ennek nyomatékosítására a párt visszavonta Mádi László képviselői jelölését, mivel a politikus egy konferencián elképzelhetőnek tartotta az adó bevezetését, és így szembement a párt akaratával.

Az MSZP szóvivője viszont ennek kapcsán úgy nyilatkozott, mintha a szocialisták soha nem is akartak volna vagyonadót. "Az MSZP álláspontja egyértelmű az ingatlanadóval kapcsolatban: ilyen adó nincs, és nem is lesz. A Fidesz lebukott, mert éppen ők azok, akik az ingatlanadó bevezetésén gondolkoznak" - írta közleményében Budai Bernadett. A szóvivő ráadásul megjegyzi, a Jobbik is akar ingatlanadót, így ezt vélhetően együtt tervezik.