eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ötven százalékkal emelkedhet a távfűtés ára

A távhőt termelő és szolgáltató cégek szerint 20, de akár 50 százalékkal is emelheti a távfűtés árát az, hogy egyes termelők 2011-től nem kapnak támogatást a hővel kapcsoltan termelt áram árában - közölte Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke.

A hővel kapcsoltan termelt áramot kötelező átvennie a villamosenergia-rendszernek, azaz kötelező megvásárolni, mégpedig a piaci árnál jóval magasabb áron. A piaci ár és az ennél magasabb ár különbözete lényegében támogatás, amit a fogyasztó az áram végfelhasználói árában fizet meg. A Magyar Energia Hivatal honlapján található dokumentum szerint 2009 első felében ez a támogatási összeg 30,9 milliárd forint volt, 2008 egész évében pedig elérte a 47,6 milliárdot.

Kenyeres László, a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda partnere, energiajogi szakértő szerint a Magyar Energia Hivatal nem volt eléggé körültekintő a hővel kapcsolt áramtermelés támogatási kérelmeinek elbírálásánál, és ez jogi aggályokat vet fel.

Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője az MTI kérdésére elmondta, az elmúlt év nyara óta a hivatal honlapján hozzáférhető minden kapcsolódó információ, így a támogatások elbírálásának módszertana is, amelyről több körös konzultáció folyt az érintettekkel. A meghozott határozatok indokolása időrendi sorrendben is tartalmazza azt, hogy mikor, milyen lépéseket tett meg a hivatal, és milyen konzultációk voltak az eljárást megelőzően. A hivatal átláthatóan és a vonatkozó jogszabályok alapján hozta meg döntését.

A sajtóbeszélgetésen elhangzottak szerint jelenleg a Magyarországon mintegy 8.000 megawatt a beépített erőművi kapacitás, és ebből mintegy 2.000 megawatt úgynevezett kapcsolt áramtermelés. A 2009 nyarán elfogadott törvénymódosítás szerint 2011. január elsejétől nem kapna támogatást a kapcsoltan termelő erőművek jelentős része. Az év végén azonban újra módosították a törvénynek ezt a passzusát, ami szerint a Magyar Energia Hivatalnak újra meg kell vizsgálnia a távhőtermelők támogatási jogosultságát. Ez a rendelkezés 2010. január 29-én lépett hatályba.

Bercsi Gábor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a hivatal eddig 86 támogatási kérelmet bírált el, és ebből 72-őt utasított el. Az eddig elutasított kérelmek a kapacitások mintegy harmadát, 300 megawattot érintenek.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság azt javasolja, hogy az energiahivatal körültekintőbben járjon el a támogatási engedélyek elbírálásában, és a kapcsoltan termelt áram kötelező átvételének megszüntetését fokozatosan valósítsák meg, vagy a mennyiség, vagy a támogatás fokozatos mérséklésével. A termelők és szolgáltatók javasolják azt is, hogy ösztönözzék a megújuló alapú kapcsolt áramtermelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×