eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Négyen érdeklődnek a paksi atomerőmű bővítése iránt

Négy lehetséges érdeklődő van a Paksi Atomerőmű tervezett bővítése iránt - közölte Cserháti András, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki és engedélyezési főosztályának vezetője

Cserháti András hangsúlyozta, az erőmű kapacitásának a megduplázására irányuló tendert ugyan még nem írták ki, de már folynak előzetes több lehetséges céggel.

A tulajdonos, MVM Zrt. tanulmánya alapján négy fejlesztési változat készült. Az Atmea SAS - a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries vegyes vállalkozása - által javasolt ATMEA1, az orosz Atomstroyexport által elképzelt AES-2006, a Toshiba Corp. leányvállalata, a Westinghouse Electric LLC által bemutatott AP1000, illetve a francia-német AREVA által felvázolt EPR.

Cserháti András rámutatott arra, hogy ATMEA1 még nem épült eddig sehol, de megbízható francia, német és japán tapasztalatokon alapul. Az orosz AES-2006 hasonló a meglévő reaktorokhoz és könnyen illeszthető a rendszerbe. Az AP1000 nagy modulokból épülne, azért a megépítése meglehetősen rövid időt venne igénybe. Az EPR 1600 megawatt teljesítményű projektje valamivel nagyobb a többiek 1000-1200 megawattjához képest, így szükség esetén regionális energiaellátóként is működhetne.

A Paksi Atomerőmű bővítésének a tenderét várhatóan 2011 elején írják ki, és 2012 áprilisáig választják ki a győztest - mondta Cserháti András.

A bővítés finanszírozása a tervek szerint részben magánbefektetők segítségével, illetve kölcsönök révén valósulna meg.

Cserháti András korábbi tanulmányokra hivatkozva azt mondta, hogy a befektetés 20-30, legrosszabb esetben 40 éven belül térülhetne meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×