Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn ismét csökkenhet az alapkamat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
6 százalékra csökkenhet hétfőn a jegybanki alapkamat. A portfolio.hu elemzője azt mondta: nincs indok a lassú csökkentési folyamat megállítására. Madár István hozzátette: még az idén 6 százalék alá csökkenhet az alapkamat, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Majdnem minden elemző arra számít, hogy a monetáris tanács 25 bázisponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot hétfőn, holott eddig rendre dinamikusabb, 50 bázispontos csökkentéseket hajtott végre a jegybank.

Arra a fundamentális viszonyok, a piaci környezet és a várakozások szerint nincs ok, hogy ne folytatódjon a csökkentés, hiszen ez sok szempontból segítheti a magyar gazdaságot - mutatott rá Madár István, a Portfolio.hu elemzője.

De miért nem várnak 50 bázispontos csökkenést az elemzők? Madár István szerint azért, mert nincs pontos információ arról, hogy mikor állhat le a kamatcsökkentési periódus, ilyenkor pedig veszélyes lehet nagy léptékkel haladni. Bármikor kiderülhet ugyanis egy olyan világpiaci fordulat, vagy egy a magyar gazdasággal kapcsolatos hangulatváltás, ami miatt a piac már nem viseli el az 5,5 vagy 5 százalék alatti kamatot.

Ha azonban a befektetők mégis beárazzák a kamatcsökkentést, akkor váratlan piaci turbulenciákat, túllövéseket okozhatnak a hozamok, és a forint árfolyama is látványosan ingadozhat.

Ilyenkor érdemes visszavenni a kamatcsökkentési tempóból, és azt jelezni a piacnak, hogy nem érdemes agresszív kamatcsökkentésben gondolkodni.

Hanganyag: Panulin Ildikó