eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Az IMF szerint a vártnál nagyobb lesz a globális fellendülés

A globális gazdasági fellendülés nagyobb lesz a korábban vártnál - jelentette ki Tokióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Dominique Strauss-Kahn szerint a növekedés éllovasa Kína, illetve több más ázsiai ország lesz, mindamellett ebben veszélyek is rejlenek, mert félő, hogy befektetési buborék alakulhat ki a térségben.

A vezérigazgató elmondta, a nemzetközi pénzügyi szervezet napokon belül nyilvánosságra kerülő növekedési becslése nagyobb lesz az októberben jelzett 3,1 százaléknál.

Strauss-Kahn szerint Kína, India és a többi feltörekvő ázsiai ország növekedése hamarosan visszatérhet a válság előtti szintre, míg az Egyesült Államokban, Japánban, és sok más fejlett országban lassú lesz a fellendülés. Sok kockázatot rejt magában az, hogy mikor és hogyan tér vissza az élet a normális kerékvágásba, mikor szűnnek meg a gazdaságösztönző programok.

Az időzítéshez a legbiztosabb támpontot a magánfogyasztás, és a munkanélküliség alakulása adja az IMF vezérigazgatója szerint. A munkanélküliség még igen jelentős - sőt sok országban változatlanul növekszik - táptalajt adva a társadalmi feszültségek növekedéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×