eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla

Az euró nyolc éve - az eddigi mérleg 20 százalékos veszteség

A közös európai valuta, az euró a bevezetése óta eltelt nyolc esztendő során 20 százalékot vesztett értékéből. Ezt a világ egyik legnagyobb biztosító társasága, a müncheni Allianz számította ki és tette közé most nyilvánosságra hozott felmérésében.

Az euróövezetet alkotó 16 országot a pénzügyi válság különböző erővel tépázta meg, ezért a közös valuta is változó mértékben vesztett értékéből.

Az euró bevezetését annak idején a német kancellár szorgalmazta a leghatározottabban. Gyakorlati bevezetésekor 2002. január 1-én Helmut Kohl azonban már rég nem volt hivatalban és az akkori balközép berlini kormány távolról sem osztotta az egykori kereszténypárti kancellárnak az euró megingathatatlanságába vetett bizalmát.

Azóta a közös valutát ugyan egyre több uniós tagállam vezetette be, a világ egyik legnagyobb biztosítótársaságának, a müncheni Allianznak most közétett kimutatása alapján viszont az eredetileg oly stabil fizetőeszköz értéke ingadozó formában, de egyre inkább lefelé mutat.

Az ingadozásban hírek és híresztelések is szerepet játszanak. A napokban például az euró percek alatt egy centet vesztett a dollárhoz viszonyított értékéből, miután elterjedt Angela Merkel kancellár lemondási szándékának a híre. Ez egy félrefordított jelentésből származott, de mire a berlini kormány cáfolni tudta a távolkeleti pénzpiacon futótűzként elterjedt szenzációt, az eurót csaknem valamennyi tőzsdén csökkenő értékkel jegyezték.

Az Allianz felmérése azonban a közös valuta bevezetése óta eltelt 8 évet elemzi és ennek alapján tényként állapítja meg, hogy a valutaegységbe tömörült uniós országokban a közös fizetőeszköz átlagosan 20 százalékot vesztett értékéből. Mivel az Allianz székhelye München, a kimutatás némi örömmel állapítja meg, hogy az euró értékcsökkenése Németországban a legalacsonyabb, az eredeti egy euró ugyanis ma még 84 centet ér, de Olaszországban már csak 78-at, Spanyolországban pedig alig 73-at.

Némi vigaszként a felmérés utal arra, hogy a brit fontot is gyengült, habár csak 18 százalékot vesztett értékéből, a dollár viszont ugyanezen időszak alatt közel negyedével romlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×