eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Magyarországon az emberek 80 százaléka banki ügyfél

Tavaly jelentősen megnőtt Magyarországon a banki megtakarítások aránya, míg a térség más országaiban inkább lecsökkent. Nálunk egyre többen gondolnak a nyugdíjas éveikre vagy a gyermekeik jövőjére.

Magyarországon a lakosság 17 százaléka gondolja azt, hogy a következő 12 hónapban félre tud tenni, többen, mint korábban. Ausztriában ez a lakosság 40 százalékára igaz, Bulgáriában viszont csak a megkérdezettek 6 százalékára - derül ki a GfK felméréséből, amelyet 14 közép- és kelet-európai országban végzett.

Magyarország tehát szembe megy a régióban uralkodó tendenciával azzal, hogy növekszik a lakossági megtakarítások aránya.

Az emberek általában a nehezebb időszakokra tartalékolnak, például a nyugdíjas évekre vagy a gyermekeik jövőjére.

A befektetési formák között csökkent az értékpapír jelentősége, a banki termékek közül még mindig a folyószámla a legnépszerűbb.

Közép-Európa EU-tagországaiban öt lakosból négy banki ügyfél, Délkelet-Európában ez csak a lakosok feléről mondható el. A régió országai e téren jelentős eltérést mutatnak. Ausztriában és Szlovéniában például szinte minden 15 évesnél idősebb ember ügyfele valamelyik pénzintézetnek.

Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Szlovákiában és Ukrajnában ez az arány 80 százalék feletti, Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban és Szerbiában pedig 70 százalék körül van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×