Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon az emberek 80 százaléka banki ügyfél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly jelentősen megnőtt Magyarországon a banki megtakarítások aránya, míg a térség más országaiban inkább lecsökkent. Nálunk egyre többen gondolnak a nyugdíjas éveikre vagy a gyermekeik jövőjére.

Magyarországon a lakosság 17 százaléka gondolja azt, hogy a következő 12 hónapban félre tud tenni, többen, mint korábban. Ausztriában ez a lakosság 40 százalékára igaz, Bulgáriában viszont csak a megkérdezettek 6 százalékára - derül ki a GfK felméréséből, amelyet 14 közép- és kelet-európai országban végzett.

Magyarország tehát szembe megy a régióban uralkodó tendenciával azzal, hogy növekszik a lakossági megtakarítások aránya.

Az emberek általában a nehezebb időszakokra tartalékolnak, például a nyugdíjas évekre vagy a gyermekeik jövőjére.

A befektetési formák között csökkent az értékpapír jelentősége, a banki termékek közül még mindig a folyószámla a legnépszerűbb.

Közép-Európa EU-tagországaiban öt lakosból négy banki ügyfél, Délkelet-Európában ez csak a lakosok feléről mondható el. A régió országai e téren jelentős eltérést mutatnak. Ausztriában és Szlovéniában például szinte minden 15 évesnél idősebb ember ügyfele valamelyik pénzintézetnek.

Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Szlovákiában és Ukrajnában ez az arány 80 százalék feletti, Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban és Szerbiában pedig 70 százalék körül van.