eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varró László: Az olajár folyamatos emelkedésével kell számolni

Klímavédelmi szempontból jelenti a legnagyobb kockázatot, ha nem haladnak megfelelő ütemben az energiafejlesztési beruházások - véli a Mol stratégia-fejlesztési igazgatója. Varró László szerint a folyamatos energiaellátás megoldható, csak kérdés, hogy mennyire környezetszennyező módon.

A 2005 óta Európában létező emissziókereskedelmi rendszer szabályai néhány évente változnak, ez pedig hátráltathatja az energetikai beruházásokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Mol stratégiai-fejlesztési igazgatója, aki hozzátette: a jogi és energiapolitikai bizonytalanság az energetikai innováció visszatartó ereje.

Varró László szerint az energiaellátás biztonságát jelentő problémák kezelhetőek, hiszen lehet tudni, mik azok a beruházások, amelyeket meg kell valósítani. Az energiaszektor évtizedeken keresztül képes ellátni a világot energiával, a gond abból adódik, ha ezt a mai technológiai paradigmával tesszük meg, mert ezzel olyan széndioxid-koncentrációt érünk el, amely elfogadhatatlan - hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy a légköri széndioxid-tartalmat stabilizáljuk egy olyan szinten, amelyet a modern klímatudomány biztonságosnak tart, sokkal drasztikusabb kibocsátás-csökkentés kell - hangsúlyozta az igazgató.

Emelkedő olajár és versenyfutás

Varró László elmondta: a recesszió globálisan mintegy 3 százalékos keresletcsökkentést eredményezett, amely 2008 végén, 2009 elején az olajár összeomlásához vezettet. Az OPEC azonban radikális kitermelés-csökkentést ígért, és ezt be is tartotta. Ezen drasztikus lépés nélkül az olajár a mainál sokkal alacsonyabb szinten stabilizálódott volna, és az összes OPEC-tagállam óriási költségvetési deficittel küzdene.

A szakember szerint a fogyasztás és a kereslet növekedésével az olajár folyamatos emelkedésével kell számolni a következő évben, és beindul a versenyfutás az olajipari beruházások, az autóipari technológia és az ázsiai motorizáció között.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×