eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

2010 második félévében számít szerény gazdasági növekedésre a GKI

2010 második félévében számít szerény gazdasági növekedésre a GKI; a gazdaságkutatónak az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaságban jövőre stagnálás várható.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy a világgazdaságban a technikai recesszió megszűnésével még sem a pénzügyi, sem a reálgazdasági válság nem zárult le. A GKI szakemberei úgy vélik: Magyarországon a jelenlegi és a következő kormány is szigorú fiskális és jövedelempolitikát kényszerül folytatni 2010-ben.

Úgy vélik, hogy a GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt tartalmazó költségvetés a kockázatok ellenére reálisan teljesíthetőnek minősíthető. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy az új kormány változtathat a költségvetési politikán, így elképzelhető az egyensúlyi cél módosítása is.

A GKI emlékeztetett: ellenzéki politikusok szerint a deficit elérheti jövőre a 7 és fél százalékot is, főleg a MÁV-csoport, a BKV, az önkormányzatok, a kórházak és a költségvetési intézmények esetében várható plusz kiadások miatt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×