eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait

Változnak a korkedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás szabályai - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: a minimálbér 18-szorosát meghaladó összeg esetén a nyugdíjasnak le kell mondania a nyugdíjáról, de kiskapuk vannak.

A jelenleg még hatályos szabály szerint annak a nyugdíjasnak, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis nem érte el a 62. életévét, korlátozták a nyugdíj kifizetését, ha a nyugdíj melletti munkavégzéssel a jövedelme elérte az adott évben a minimálbér 12-szeresét. Amint elérte ezt a határt a jövedelem, szüneteltették a nyugdíjkifizetést az év hátralévő részére, és csak a következő esztendőtől folyósították újból - közölte az InfoRádióval az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László kiemelte: a szabályozást úgy változtatják meg a jövő évtől, hogy az már mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy mikor ment előrehozott nyugdíjba, de a korlátot a minimálbér 18-szorosára emelték fel. Vagyis 2010-től 1.323.000  forint lesz a határ, e fölött felfüggesztik a kifizetést.

A szervezet elnöke szerint a szabályt eddig is ki lehetett játszani, és ez jövőre is így lesz. Ugyanis ha nem alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel foglalkoztatják a nyugdíjast, a megbízási díj kifizetése pedig csak decemberben történik, ilyen esetben bármekkora lehet a jövedelme, maximum egy havi nyugdíját veszti el - fejtette ki.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×