Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Változnak a korkedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás szabályai - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: a minimálbér 18-szorosát meghaladó összeg esetén a nyugdíjasnak le kell mondania a nyugdíjáról, de kiskapuk vannak.

A jelenleg még hatályos szabály szerint annak a nyugdíjasnak, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis nem érte el a 62. életévét, korlátozták a nyugdíj kifizetését, ha a nyugdíj melletti munkavégzéssel a jövedelme elérte az adott évben a minimálbér 12-szeresét. Amint elérte ezt a határt a jövedelem, szüneteltették a nyugdíjkifizetést az év hátralévő részére, és csak a következő esztendőtől folyósították újból - közölte az InfoRádióval az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László kiemelte: a szabályozást úgy változtatják meg a jövő évtől, hogy az már mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy mikor ment előrehozott nyugdíjba, de a korlátot a minimálbér 18-szorosára emelték fel. Vagyis 2010-től 1.323.000  forint lesz a határ, e fölött felfüggesztik a kifizetést.

A szervezet elnöke szerint a szabályt eddig is ki lehetett játszani, és ez jövőre is így lesz. Ugyanis ha nem alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel foglalkoztatják a nyugdíjast, a megbízási díj kifizetése pedig csak decemberben történik, ilyen esetben bármekkora lehet a jövedelme, maximum egy havi nyugdíját veszti el - fejtette ki.

Hanganyag: Kaputa Júlia