Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közgazdászok szerint így kozmetikáz a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alultervezett kiadások; felültervezett bevételek; 2010-es tételek áttolása 2011-re; állami cégek veszteségének figyelmen kívül hagyása - a főként jobboldali közgazdászokból álló szakértő csoport szerint a kormány ilyen trükkökkel próbálja szépíteni a jövő évi költségvetés számait.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a 2010-es költségvetés tervezése nagyban hasonlít a 2006-oséhoz: akkor a kormány 4,7 százalékos hiánnyal számolt, végül 9 százalék fölötti lett a deficit. Járai Zsigmond szerint ugyanez a tendencia várható jövőre is.

A volt jegybankelnök bemutatott egy kiadványt, amelyben Orbán Viktor Fidesz-elnök felkérésére 29 közgazdász írja le azokat a vélt trükköket, amelyekkel szerintük a kormány kozmetikázta a jövő évi büdzsét.

"Az adóbevételeket túltervezték, a költségvetés kiadásai - elsősorban a központi kormányzati működtetés, az önkormányzatok és az egészségügy területén - alultervezettek. Néhány 2009-es kiadási tételt áttolnak 2010-re, az állami vállalatok, így a nemzeti bank, a fejlesztési bank, a BKV, valamint a MÁV veszteségei pedig egyáltalán nem szerepelnek a költségvetésben" - mondta Járai Zsigmond.

A szakértő szerint a költségvetésben szereplő 3,8 százalékos hiánycél 2010 végére 7-8 százalék közötti mértékű lehet. A jegybank volt elnöke azt látja a legnagyobb gondnak, hogy a büdzsé csak elvonásokat tartalmaz - például a MÁV vagy az önkormányzatok esetében -, szerkezeti reformokat azonban nem. "A MÁV viszont a mostani vízfejjel nem fog tudni működni 40 milliárddal keveseb pénzből" - mondta Járai Zsigmond.

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint az elfogadott költségvetés után az új kormánynak nehéz lesz csökkentenie a hiányt. Matolcsy György ismét cáfolta, hogy a Fidesz vezetői valaha is a hiány átmeneti növeléséről beszéltek volna. "Bárki is alakít majd kormányt, a legfontosabb feladat a jövő év közepén az lesz, hogy beindítsa Magyarország növekedését az új körülmények között. Mi nem szeretnénk magas költségvetési hiányt, mert eurót szeretnénk, márpedig az ahhoz vezető út a költségvetési hiány csökkentésével van kikövezve" - magyarázta.

Az InfoRádió kérdésére Matolcsy György elmondta: a Fidesz a nyáron benyújtandó pótköltségvetésben a vállalkozások adminisztratív terheit, a bürokráciát, a korrupciót és az adóterheket fogják csökkenteni. Hozzátette, hogy egy átalakítási folyamat után vissza kell adni a MÁV-nak és az önkormányzatoknak a most kieső forrásokat.