Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsonyi sztrájkkal fenyegetnek a Malév pilótái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Határozatlan idejű sztrájkot kezdenek a Malév pilótái december 24-én reggel, ha 24,3 százalékos bérkövetelésüket a munkáltató nem teljesíti - közölte a légitársaság.

A Malév pilótákat képviselő HUNALPA szerdán jelentette be sztrájkfenyegetését a munkáltatónak.

A Malév számításai szerint a bérkövetelés az átlagos pilóta béren számolva havonta fél millió forintot jelentene. A Malév ismerteti: pilótáinak átlagos havi bére 2,2 millió forint, s nem ritka a 3 milliós havi jövedelem sem. A pilóták havi munkaidő kerete a 120 órát sem éri el, míg egy átlagos maléves munkavállaló munkaidő kerete 172 óra.

Martin Gauss vezérigazgató a közleményben rendkívül felelőtlennek nevezte a sztrájk-bejelentést, és irreálisnak a pilóták követeléseit. Különösen akkor, "amikor a magyar nemzeti légitársaság és az egész magyar gazdaság kritikus időszakot él át, és nagyon komoly nehézségekkel küszködik. Mindeközben a tulajdonosok, a magyar és orosz kormány keményen dolgoznak a Malév tőkehelyzetének rendezésén, a munkahelyek megtartása érdekében" - fogalmaz. Figyelmeztetett arra is: a sztrájk a légitársaság pénzügyi helyzetének sikeres rendezését áshatja alá.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben Magyarországon a Malév pilótái a legjobban fizetett munkavállalók, további drasztikus béremelést követeljenek.

Az irreális követelések azért is érthetetlenek mert, a légitársaság 20 pilótával foglalkoztat többet a szükségesnél csak azért, hogy munkahelyeket védjen meg - áll a közleményben. Erről még a nyári figyelmeztető pilótasztrájkot követően született megegyezés. Az akkori sztrájkot a bíróság jogerősen minősítette jogellenesnek - fűzik hozzá.

A Malév legutóbb 2007-ben biztosított 10 százalékos béremelést a pilótáknak, amikor 20 százalékról 30 százalékra növelte repülési átalányukat. A Malév pilóták repülési időteljesítménye ebben az esztendőben sem javult, a tavalyi szinten maradt, ami 720 repült órát jelent éves szinten. A kollektív szerződés 850 órát enged meg egy évben, míg a nemzetközi szabályozás 900 órát - derül ki a közleményből.

A Malév vezetése a lehetséges sztrájk időzítését is rendkívül cinikusnak tartja, hiszen sok ezer ember legszebb ünnepét tehetik tönkre egy karácsonyra időzített munkabeszüntetéssel.

A Malév a tárgyalások során keményen törekedni fog arra, hogy a sztrájkfenyegetést elhárítsa, és az ünnepi forgalmat biztosítani tudja - ígéri a munkáltató.