Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszerű lehet a tartós befektetési szerződés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Népszerű lehet a 2010 januárjától startoló úgynevezett tartós befektetési szerződés - véli a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Vizkeleti Sándor azt mondta: az a tapasztalata, hogy egyre erősebb lesz a megtakarítási hajlandóság.

Akinek volt némi megtakarítása, az a válság kitörése után főleg bankbetétben gondolkodott - mondta a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Vizkeleti Sándor hozzátette: egyrészt mert magas kamatokat kínáltak a pénzintézetek, másrészt mert az sokkal biztonságosabbnak tűnt abban az időszakban. Ugyanakkor a jegybanki alapkamat fokozatosan csökken, és 6-7 százalékos szint körül, mint ami most is jellemző, a kisbefektetők és magánszemélyek is alternatívát keresnek.

Az alapkezelő vezérigazgatója azt tapasztalta, hogy a tőkeáramlás már megindult a kötvényalapok és a pénzpiaci alapok felé. Vizkeleti Sándor szerint a megtakarítási hajlandóság egyértelműen nőni fog, és vannak olyan konstrukciók is, amelyek az egészen kis pénzűeknek is lehetőséget jelentenek, ilyen például a tartós befektetési számla, amely 2010 januárjától indul, itt az éves minimum limit 25 ezer forint.

A tartós befektetési számla 3 év után 10 százalékos kamatadó kedvezményt ad, 5 év után pedig kamatadó mentességet. A Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója szerint a legtöbb bank kitalál majd erre valamilyen konstrukciót, kérdés csak az, hogy már január elsejétől, vagy később indulnak ezekkel az új termékekkel. A tartós befektetési szerződés technikailag két számlát jelent majd, egy pénzforgalmi, és egy értékpapírszámla, az előbbire kerül a megtakarított összeg, amelyből vásárolhat, de az már az értékpapírszámlára kerül.

Szerző: Panulin Ildikó