Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövőre is érdemes lesz cafeteria rendszert működtetni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő évi adóváltozások után is vonzó lehetőség marad a béren kívüli juttatások rendszere az Aranykor Pénztárcsoport szerint, mert a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt előnyökkel jár.

A jövő évtől az adójogszabályok változása miatt a legtöbb juttatást, így a pénztári befizetéseket is kedvezményes, 25 százalékos adókulcs terheli. A törvény azonban nem szigorít mindent, és több helyen könnyítéseket is tartalmaz - hívja fel a figyelmet az Aranykor. Megszűnik például a béren kívüli juttatás éves 400 ezer forintos korlátja, a pénztári juttatások esetében nem szűkül a szolgáltatások felhasználásának köre, illetve, továbbra is megmarad a 30 százalékos adókedvezmény. Pozitív változás, hogy a munkavállalók nettó bére növekedni fog, s ezzel egyidejűleg a munkáltatók járulékterhei 5 százalékkal csökkennek majd.

A pénztárcsoport sajtóközleménye ismerteti: az Aranykor egy kalkulátort készített, amelynek segítségével a munkáltatók egyértelműen meg tudják állapítani, hogy költségeik szempontjából mit jelentenek a változások.

Számításaik szerint például egy 25 főt foglalkoztató cégnél az átlagos fővárosi keresetet, 200 ezer forintot alapul véve egy 5 százalékos (az adócsökkentés mértékével kalkulált), három millió forintos béremelés 1,215 millió forint összmegtakarítást jelent, ha cafeteriában történik: a munkáltató ekkor 855 ezer forintot takaríthat meg, míg a munkavállaló 360 ezer forinttal többet költhet el.

Az összmegtakarítás nagyobb cégek esetében még magasabb lehet: egy 50 főt 300 ezer forintos átlagbéren foglalkoztató vállalkozás számára a cafeteriában történő 5 százalékos béremelés már több mint 3,6 millió forint összmegtakarítást jelenthet a bruttó bérként való kifizetéshez képest. A cafeteria költséghatékonyságát jól mutatja, hogy míg a bérként való kifizetésnél a munkáltatói költség mindössze 52,7 százaléka, addig a cafeteriából 80 százaléka jut el a dolgozókhoz nettó juttatásként.

A példákból látható, hogy a cafeteria továbbra is vonzó lehetőség, amely a bruttó bér emelésénél jóval kevesebb költséget hárít a munkáltatókra, és magasabb nettó juttatást biztosít a munkavállalóknak - emeli ki a közleményben Kulyassa Krisztina, az Aranykor Pénztárcsoport ügyvezetője.

Az Aranykor kalkulátora regisztráció nélkül elérhető az Aranykor Nyugdíjpénztár honlapján.

Az Aranykor a legnagyobb hazai független pénztár, taglétszáma meghaladja a 120 ezer főt, vagyona pedig a 100 milliárd forintot. A pénztár stratégiai partnere a CIB Bank.