eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Hétfőn kezdődik a klímacsúcs

Legalább 40 százalékkal kellene csökkenteni a fejlett országokban a kibocsátást, és a fejletlen országokban is minimum 30 százalékkal - mondta a WWF Magyarország szakértője annak kapcsán, hogy hétfőn megkezdődik Koppenhágában a klímacsúcs. Benkő Dániel hozzátette: az eddig ismert vállalási tervek ennél alacsonyabbak.

A klímaváltozás egészen addig kezelhető, amíg a hőmérsékletemelkedés átlagosan nem haladja meg a 2 Celsius fokot - mutatott rá a WWF Magyarország szakértője. Amíg e határon belül marad a felmelegedés, addig radikális változás nem áll be az éghajlatban, a Föld nagyjából hasonló képet mutat.

Ha azonban a 2 fokot túllépi az emelkedés, akkor kezelhetetlenné válik a klímaváltozás - hangsúlyozta Benkő Dániel -, és radikálisan megváltozik a Föld arculata. A növekedés megelőzése érdekében komoly lépéseket kell tenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, mivel a felmelegedésnek ez az elsődleges oka.

Benkő Dániel szerint a koppenhágai klímakonferencia az utolsó esély arra, hogy az országok még időben megállapodjanak a szükséges lépésekről. Hozzátette: mára a világ összes országában felismerték a cselekvés szükségességét.

A mikéntben és az egyes országok részvételében azonban már nem egyeznek a vélemények. A kibocsátás csökkentése akkor lenne megfelelő, ha a fejlett országok 2020-ig 40 százalékkal fognák vissza a szén-dioxid mennyiségét, a fejlődőek pedig segítséget kapnának a 30 százalékos csökkentéshez.

Az Európai Unió és azon belül is Magyarország ezzel szemben azt vállalja, hogy 2020-ig az 1990-es kibocsátási szinthez képest 20 százalékkal csökkenti az emissziót, de ha sikerül egy világméretű egyezményt tető alá hozni, akkor akár 30-cal is. Oroszország és Japán 25-25 százalékot vállalt, az Egyesült Államok azonban a 2005-ös kibocsátási szinthez képest csökkentene 17 százalékkal, ami az 1990-eshez képest mindössze 4 százalékot jelent. Azaz nem túl sokat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×