Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó ünnepi forgalmat vár az osztrák kiskereskedelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Minél nagyobb a képernyő, annál tekintélyesebb a tulajdonosa\" - ebben bízik, jó ünnepi forgalmat várva, az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) elektromos kereskedelmi tagozatának vezetője, Wolfgang Krejcik.

Remélhető, hogy a tavalyi karácsonyi forgalmat ismét el lehet érni, sőt, talán meg is lehet haladni - mondta a szakember vasárnap az APA hírügynökségnek, remélve, hogy a presztízsszempont erősebb lesz a gazdasági visszaesés indokolta takarékosságnál.

Tavaly Ausztriában 3,8 milliárd euróért keltek el elektromos cikkek. Egynegyedük a karácsonyi bevásárlási szezonban talált vevőre. Idén az első háromnegyed évben 3,12 milliárd eurót ért el az értékesítés, és ha a "karácsonyi egynegyed" idén is meglesz, akkor a teljes bevétel nagyobb lehet a tavalyinál.

"Abszolút nyerők" idén a nagy lapos képernyős tévék és az energiatakarékos háztartási gépek - mondta Krejcik. Egy jobb lapos képernyős készülék jellemző ára 1500-2000 euró között van, de persze kapni jóval drágábbat is. Ezekből az első kilenc hónapban már körülbelül 450 ezer fogyott, és a kamara úgy becsüli, hogy ebben a negyedévben további 350 ezernek az eladására van kilátás. Keresettek a nagy felbontású HDTV-készülékek, miután az osztrák közszolgálati ORF egy ideje már ebben a minőségben is közvetít. Mindazonáltal a kisebb képernyők is jól fogynak: ezeket a konyhába, illetve a hálószobába veszik - és teszik - az emberek, készülve a januári téli olimpiára.

Az osztrák elektromos kiskereskedelem az első kilenc hónapban a legnagyobb forgalmat a szórakoztató elektronikában érte el a nagy képernyőknek köszönhetően: szórakoztató elektronikai cikkekből 950 millió euró volt a bevétel. A második hely az információs technológiáé - számítógépeké és a hozzávalóké -, 840 millió eurós forgalommal. Távközlési berendezésekből - főleg mobiltelefonokból - 730 milliós, háztartási gépekből 690 milliós forgalmat értek el az osztrák kiskereskedők.