Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kompromisszum: A jövedelemkorlát nem lesz a hitelfelvétel része

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kompromisszum született a devizahitelezés korlátozásáról szóló rendelet esetében - véli a portfolio.hu elemzője. Bán Zoltán szerint a hamarosan megszülető kormányrendelet rövid távon nem, de közép- és hosszú távon egy lassan bővülő hitelezést eredményez.

A Magyar Nemzeti Bank október elején azt javasolta, hogy a háztartási hiteleknél, aki legfeljebb havi nettó 250 ezer forintos fizetést kap, annak törlesztő részlete forinthitel esetében nem haladhatja meg jövedelme 30 százalékát, az euróhitelek esetében a 23, más devizák esetében a 15 százalékát.

Magasabb jövedelműek esetén megengedőbb szabályozást szorgalmaztak, havi 500 ezer forintos nettó jövedelemig 40, 31 és 20 százalékos arányt javasoltak. Aki havi félmillió forintnál is többet visz haza, az forinthitel esetén akár a jövedelme 50, euróhitelnél a 38, más hitelnél fizetése 25 százalékát fordíthatná törlesztésre a hitelösszeg megállapításakor - tartalmazta az MNB javaslata.

A javaslatuk szerint gépjárműhiteleket legfeljebb öt évre kellene adni, hitelként pedig forintkölcsönök esetében legfeljebb az autó árának 80, euróhitelnél 62, más devizánál pedig a 40 százalékát lehetne felvenni, azaz megnőne a szükséges önerő nagysága.

A Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a Pénzügyminisztérium várhatóan egy olyan rendeletet alkot, amely figyelembe veszi az érintettek véleményét is, és nem egy egyoldalú, szigorú diktátum.

Bán Zoltán hozzátette: a rendelet várhatóan nem korlátozza a hitelkihelyezést jövedelemkorlát alapján, ezzel a bankok legfontosabb kérése teljesül.

Hozzátette: a hitelpiac a jelenlegi viszonyok között szűkül, a rendelet azonban ezen várhatóan nem ront.

Hanganyag: Panulin Ildikó