Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hernádi: A közép-európai országoknak egységes álláspontot kellene képviselni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szükség van a versenyre az energiaszektorban, azonban fontos, hogy az unió versenypolitikája országsemleges legyen - mondta el a MOL elnök-vezérigazgatója a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján. Hernádi Zsolt szerint gázpiac mindaddig nem lesz Közép-Európai térségben, amíg egy eladótól függ ez a régió.

A közép-európai országoknak markáns egységes álláspontot kellene képviselni főleg az energetikai kérdésekben, mert ugyanaz a problémájuk - vélekedett a MOL elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt szerint ezek után lehet akciótervet készíteni és politikai megkereséseket tenni, de reálisan nézve a következő brüsszeli költségvetési csomagnál előbb nem tud megvalósulni

A MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az uniós versenyhivatal az EU legjobban működő egysége, és a magyar versenyhivatal is az egyik leghatékonyabb szervezet itthon.

A versenyhivatal nem hajlandó és nem is képes vizsgálni, hogy a cég melyik országból jött, csak azt, hogy mit tett, a piacot zavarja-e a működése, a fogyasztók megkárosítására tett-e bármilyen lépést - emelte ki Hernádi Zsolt. Hozzátette: ez egyfelől helyes, ugyanakkor azt nem nézi az EU, hogy az egyes országok milyen felkészültséggel mennek bele egy-egy versenybe.

Addig nem lesz gázpiac Közép-Európában, amíg az infrastruktúra-rendszerek, a csövek fejletlenek, az országok nincsenek összekapcsolva, és egy ellátó országtól függ a régió - közölte a MOL elnök-vezérigazgatója, aki szerint ha az unió nem támogatja ennek a megváltoztatását, mert egy kaptafára készült szabályrendszert alkalmaz, ez a probléma fenn fog maradni.

Nem rossz az az irány, amely felé elindult Brüsszel, ám nem lehet a 15 uniós ország piaci és infrastrukturális adottságait összehasonlítani az új tagállamokéval - emelte ki Hernádi Zsolt, aki szerint ezen kell változtatni a politikusoknak.

Hanganyag: Kaputa Júlia