eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hernádi: A közép-európai országoknak egységes álláspontot kellene képviselni

Szükség van a versenyre az energiaszektorban, azonban fontos, hogy az unió versenypolitikája országsemleges legyen - mondta el a MOL elnök-vezérigazgatója a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján. Hernádi Zsolt szerint gázpiac mindaddig nem lesz Közép-Európai térségben, amíg egy eladótól függ ez a régió.

A közép-európai országoknak markáns egységes álláspontot kellene képviselni főleg az energetikai kérdésekben, mert ugyanaz a problémájuk - vélekedett a MOL elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt szerint ezek után lehet akciótervet készíteni és politikai megkereséseket tenni, de reálisan nézve a következő brüsszeli költségvetési csomagnál előbb nem tud megvalósulni

A MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az uniós versenyhivatal az EU legjobban működő egysége, és a magyar versenyhivatal is az egyik leghatékonyabb szervezet itthon.

A versenyhivatal nem hajlandó és nem is képes vizsgálni, hogy a cég melyik országból jött, csak azt, hogy mit tett, a piacot zavarja-e a működése, a fogyasztók megkárosítására tett-e bármilyen lépést - emelte ki Hernádi Zsolt. Hozzátette: ez egyfelől helyes, ugyanakkor azt nem nézi az EU, hogy az egyes országok milyen felkészültséggel mennek bele egy-egy versenybe.

Addig nem lesz gázpiac Közép-Európában, amíg az infrastruktúra-rendszerek, a csövek fejletlenek, az országok nincsenek összekapcsolva, és egy ellátó országtól függ a régió - közölte a MOL elnök-vezérigazgatója, aki szerint ha az unió nem támogatja ennek a megváltoztatását, mert egy kaptafára készült szabályrendszert alkalmaz, ez a probléma fenn fog maradni.

Nem rossz az az irány, amely felé elindult Brüsszel, ám nem lehet a 15 uniós ország piaci és infrastrukturális adottságait összehasonlítani az új tagállamokéval - emelte ki Hernádi Zsolt, aki szerint ezen kell változtatni a politikusoknak.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×