Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: Felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olcsóbb lett a nyugdíjrendszer működtetése azokkal a változtatásokkal, amelyet a Bajnai-kormány hozott - ismerte el a Fidesz alelnöke a Figyelő és a Heti Válasz Öngondoskodás konferenciáján. Varga Mihály szerint ezzel viszont nincs megoldva hosszú távra a nyugdíj problémája, csak egy kis időt nyertünk. A fideszes gazdaságpolitikus hozzátette: Magyarországnak, csakúgy,mint az európai államok jó részének,csökkenő népességszámmal kell szembenéznie, a nyugdíjrendszer felülvizsgálata így mindenképpen szükséges.

Mindennek a demográfia az alapja - mondta előadásának bevezetőjében a Fidesz alelnöke. Varga Mihály hozzátette: Európában több helyütt is probléma a népességszám csökkenése, így Magyarországon is.

A fideszes gazdaságpolitikus azt mondta: további súlyosbító probléma Magyarországon, hogy a Ratkó-korszak gyermekei 2010-ben mennek nyugdíjba, azaz olyan nagy létszámú populáció jelenik meg a rendszerben, amire nincs az felkészülve.

Az állam jelenleg nem ösztönzi a munkaerő-piaci aktivitást: magas az adóterhelés, alacsony a foglalkoztatottság, erős a szürkegazdaság, illetve a jövedelem elrejtés, ami kevesebb állami adóbevételt is jelent. Nem lehet tehát az adót csökkenteni - ez egy ördögi kör, amelyből ki kell lépni - véli a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály azt mondta: a magán-nyugdíjpénztárak nem jelentenek megoldást, nem erősítik az öngondoskodást. A skandináv modell, az egyéni számla bevezetése lehet hosszú távon megfelelő, mivel ez nemcsak fenntartható, hanem kiszámítható és átlátható is.

A Fidesz alelnöke szerint a következő kormány feladata, hogy a jelenlegi negatív ösztönzők, mint például a családi pótlék adóalapba helyezése, helyett pozitív ösztönzőket tesz a rendszerbe, támogatni kell például a gyermekvállalást, kontrollálni kell az állami kiadásokat, ösztönözni kell a munkavállalást, és hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni a nyugdíjszabályokat.