eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Palócz Éva: Az állam kiterjedt, mégis gyenge

Szemléletváltásra és megvalósítható intézményi reformokra van szükség egy fenntartható növekedési pálya érdekében - derül ki a Tárki és Kopint-Tárki által készített közös szakértői anyagból. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta: a többi között az állami szerepvállalás csökkentésére lenne szükség.

Azt vizsgálja a Tárki és a Kopint-Tárki tanulmánya, mi okozza, hogy Magyarországon az állam kiterjedt, de gyenge, az államháztartás hiány igen nagy, és az állam szabályozó és egyéb funkcióival súlyos problémák vannak, amelyek azt akadályozzák, hogy hosszú távon fenntartható, konszenzuális alapon létrehozott reformlépések történjenek - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója kiemelte: szemléletváltásra van szükség a civil kezdeményezések erősítése, az állami intézményekkel szembeni ellenőrző funkciók erősítése és a költségvetés készítés folyamatában való erősebb ellenőrzés érdekében.

Választási év következik, amelyekben kiugróan magas az államháztartás hiánya, de egyébként is az - közölte Palócz Éva, aki szerint általánosan magas a költési szint, amelyből az állam nem tud leadni. Kifejtette: 2001-ben 44-45 százalék volt az államháztartás kiadásainak aránya GDP-ben, ma 50 százalék felett van. Nem automatizmusok, hanem egyes, osztogató politikát követő döntések növelik a hiányt - tette hozzá.

A jövő évi költségvetésben elég súlyos feszültségpontok vannak, amelyre eddig fedezetet nyújtott a tartalékok szintje, de ezek is lassan lemorzsolódnak - hangsúlyozta Palócz Éva. A vezérigazgató kiemelte: 2010-ben más pénzpiaci körülmények között kevesebbet engedhet meg magának az ország, mint négy éve.

El kell kerülni, hogy az adósság finanszírozhatatlanná váljon - mondta Palócz Éva, aki reméli, hogy a leendő kormány elég felelős lesz ennek belátásához.

A vezérigazgató kiemelte: a gazdaságot terhelő rendkívül magas járadékokat nem elég átrendezni, hanem csökkenteni is kell; ez már megkezdődött, s remélhetőleg folytatódni fog. A magas deficit és magas kiadás szerinte leginkább az állam gyengeségét mutatja, azt, hogy nem tud ellenállni a különböző lobbik követeléseinek - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a közszférában a bérek kétéves befagyasztása nem oldja meg a problémákat. Az összkiadás kordában tartását kell elérni, és bevezetni az állami intézmények vezetőinek személyes felelősségét az általuk vezetett intézmények költségvetésének szigorú betartása érdekében - mondta.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×