Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így adósodnak el az önkormányzatok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai átlag alatt, kezelhető szinten van az önkormányzatok adósságállománya, annak ellenére, hogy tavaly nőtt az állomány mértéke - mondta a Takarékbank igazgatója. Szabó Levente hozzátette: a bankok számára még mindig vonzó adósnak számítanak az önkormányzatok, mert nem tűnhetnek el, mint egy vállalkozás, és átlátható a működésük.

Az elmúlt két évben nőtt az önkormányzatok adósságállománya - fél évkor az adat 1 017 milliárd forint volt -, uniós összehasonlításban azonban az ország ezzel még mindig a középmezőnyben van. Az adósság ugyanis a GDP 4 százalékát sem teszi ki, az EU-átlag meghaladja az 5 százalékos arányt.

Az adat azonban romolhat, hiszen a GDP csökkenőben van - mutatott rá a Takarékbank igazgatója.

Emellett a helyhatóságok összesen110-120 milliárd forintos elvonásra számíthatnak, és várhatóan csökken a helyi adókból származó bevételük is, a cégek romló eredményei miatt.

Ennek ellenére az önkormányzatok jó hitelkihelyezési célpontok, hiszen stabilan a magyar gazdaság szereplői, nem tudnak eltűnni, mint a cégek. Emellett működésük publikus, ellenőrizhető.

Az önkormányzatok néhány évvel ezelőtt még előszeretettel adtak ki kötvényeket, ez mára már egyáltalán nem jellemző. A helyhatóságok ma a forinthiteleket választják.

Hanganyag: Panulin Ildikó