eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

FHB: 5,5 milliárd forint adózott nyereség

Csaknem 5,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el az FHB Jelzálogbank az első háromnegyedévben. A társaság gyorsjelentése szerint ez 8,6 százalékkal több, mint 2008 hasonló időszakában.

A gyorsjelentését ma hajnalban közzétevő bank 3. negyedéves adózott eredménye 1443 millió forintra rúgott, amely a 2. negyedévhez komoly és bázisidőszakhoz képest mintegy 10 százalékos visszaesést jelent. Jó hír azonban, hogy nem történtek fundamentális változások a banknál. A 2. negyedévben hangsúlyozott alapértékek jó része (rendkívül erős nettó kamatjövedelem, kiváló költséghatékonyság) változatlan maradt, a gyengébb eredmény két tényezőnek tudható be, egyrészt deviza soron nem érkezett meg a szokásos masszív eredmény, másrészt a kockázati költségek számottevő mértékben emelkedtek. Az év első 9 hónapját vizsgálva az adózott eredmény 8,6%-os emelkedést mutat, értéke 5,06 milliárd forint. A teljesítmény fő hajtóereje az éves számokon is jól látszik, az év első 9 hónapjában nettó kamatjövedelem 42%-kal nőtt.

Elemzői várakozások nem nagyon voltak, ha lettek volna, akkor az eredmény nagy valószínűséggel alulmúlta volna a kiváló 2. negyedév által felpörgetett várakozásokat. A 2. negyedéves csodát nem sikerült megismételni, így árfolyamrakétára nem számíthatunk. Ez valóban nem csoda, azonban még értékelni kell, hogy "jé van egy bank, amelynek az eredménye nem csökken, hanem voltaképpen növekszik".

2009 nem a hitelezésről és az üzleti aktivitásról szól , s ez nem csak az FHB-re igaz, a 9 országban jelen levő OTP sem sok mindent csinált, s jegybanki hitelezési statisztikákat elnézve a többi magyar banknál is be van húzva a kézifék.

Nettó kamatjövedelem

A nettó kamatjövedelem 3. negyedéves értéke 6,65 milliárd forintra rúg, ami 57%-os növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest, a nettó kamatmarzs igen magas. Ebben komoly szerepet játszik, hogy a bank szemmel láthatóan keres a rendelkezésére bocsátott 140 milliárd forintos IMF forráson, de alapvetően nem ennek tudható be.

Idézet a gyorsjelentésből: "A 2009 harmadik negyedévi kamatbevételnek 39,3%-át a saját folyósítású hitelek utáni (2009 második negyedévben 41,7%-át, 2008 azonos időszakában 39,2%-át), 27,4%-át a refinanszírozott hitelek utáni kamatbevételek adták (2009 második negyedévben 28,6%-át, 2008 azonos időszakában 30,0%-át). A bankközi kihelyezésekből és értékpapírokból származó kamatbevétel aránya - köszönhetően a megnövekedett értékpapír állománynak - együttesen 17,3%-ot képviselt (2009 második negyedévében 12,6%-ot, 2008 azonos időszakában 5,4%-ot), míg a derivatív ügyletekhez kapcsolódó kamatbevételek 16,0%-ot tettek ki az összes kamatbevételből (2009 második negyedévben 17,1%-át, 2008 azonos időszakában 25,4%-ot)."

Költséghatékonyság

A bank 44% körüli kiadás/bevétel mutatóval működik, s ebben nincs nagyon változás. A költséghatékonyság tehát kiemelkedő , bár év/év alapon a 12%-os bővülés figyelhető meg. A menedzsment által jól befolyásolható személyi jellegű ráfordítások 1,6%-kal nőttek, mondjuk ehhez csökkenő létszám párosul. Az FHB egy jól működő, erős költségkontroll alatt álló bank.

Kockázati költségek

A hitelportfólió minősége még mindig jónak tekinthető, azonban romlása nem tagadható. Az FHB-nak viszonylag szerencséje van, portfóliójában dominálnak a jelzáloghitelek alacsony LTV-vel, ráadásul a forintállomány még mindig viszonylag nagy, így minden bizonnyal a magyar bankrendszer legjobb portfóliójával rendelkező bankjáról beszélhetünk. Azonban szépen megfigyelhető egy erősen növekvő trend a kockázati költségekben, a 3. negyedévben már 2,3 milliárd forintra rúgtak a hitelezési veszteségek. Amennyiben az MNB várakozásai igaznak bizonyulnak, ez a szám tovább nőhet a következő negyedévekben, ugyanakkor az is igaz, hogy az FHB vállalati hitelekben finoman szólva sem bővelkedik, így a bankrendszerre vonatkozó várakozások kevésbé általánosíthatók rá.

Összességében a portfólió romlása az FHB életében is fokozottan megjelent, ugyanakkor a portfólió miatt korlátozottabban kell aggódni, mint más kereskedelmi bankok e setében.

A gyorsjelentést röviden összefoglalva el lehet mondani, hogy bár az 1,4 milliárdos adózott eredmény vékonyka értéknek számít, a bank alapértékei nem sérültek a 3. negyedév folyamán sem. Az árfolyamhatás tekintetében azonban nem szabad számítani ugyanarra, ami 3 hónappal ezelőtt történt. Ez nem az a gyilkos eredmény, amely tovább tudja lendíteni az árfolyamot, sőt az 1,4 milliárdos eredmény egy kis negatív hangulatot is áraszthatna, ha lettek volna piaci várakozások vele kapcsolatban. Különben is egy bankrészvény árfolyama annyira függ a nemzetközi hangulattól, hogy sok fundamentális okoskodás könnyen távútra viheti a gondolkodást.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×