Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek a tengerre rakták szélerőműveiket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elkészült az első német szélerőmű park az Északi-tengeren: hét hónapig tartó munkálatokat követően felállították az \"alpha ventus\" kísérleti szélerőmű park tizenkettedik, egyben utolsó turbina egységét.

A 250 millió eurós kísérleti projektet az EWE, E.ON és Vattenfall energiaipari vállalatok közös finanszírozásában valósították meg kivitelezési tapasztalatok gyűjtése céljából.

Az "alpha ventus" 50 ezer háztartás évi szükségletének megfelelő elektromos áram termeléséhez elegendő kapacitással rendelkezik. A tizenkét szélturbinát Borkumtól 45 kilométerre északra állították fel a nyílt tengeren 30 méteres vízmélységű területen. A szélturbinák legnagyobb magassága 155 méter.

A Wilfried Hube projektvezető, az EWE szakembere szerint az erős hullámverésben sikeresen végrehajtott kivitelezéssel a három vállalat bebizonyította, hogy a nyílttengeri szélenergia parkok telepítése még viszonylag nehéz környezeti körülmények között is technológiailag megvalósítható alternatíva Németország számára.

Az "alpha ventus" lényegesen bonyolultabb projektnek bizonyult Wilfried Hube elmondása szerint minden más, Németországon kívüli szélerőmű park beruházásnál. Két különböző német szélturbina típust telepítettek két különböző eljárással épült talapzatra. "Gyakorlatilag két szélerőmű parkot építettünk fel" - mondta a projektvezető.

A tizenkét szélturbina első hat tagja augusztus óta próbaüzem keretében 13 millió kilowattóra elektromos áramot termelt. A fennmaradó hat turbinát az elkövetkező hetekben kapcsolják hálózatra.