eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vojnits: Bizonytalan, hogy mennyire áll erős alapokon a recesszióból való kilábalás

Elfogadható a jövő évi költségvetés tervezete, ám a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága miatt jelentős kockázatok léphetnek még fel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vojnits Tamást, az Oriens pénzügyi tanácsadó vezető közgazdásza, aki hozzátette: a visegrádi négyek országai közül Lengyelországot a nagy piaca miatt érinti legkevésbé a gazdasági válság, Csehországot pedig az évek óta stabil gazdasága lendíti át a nehézségeken.

Bizonytalan, hogy mennyire áll erős alapokon a recesszióból való kilábalás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oriens pénzügyi tanácsadó vezető közgazdásza, aki hangsúlyozta: számos jel utal arra, hogy törékeny a fellendülés.

Ha jövőre nem stagnálás, hanem kismértékű csökkenés vagy akár csak egy fele ilyen mértékben megismétlődő visszaesés következik be a magyar gazdaságban, akkor néhány százmilliárd forint kiesik - tette hozzá Vojnits Tamás, aki szerint a választások után egy új gazdaságpolitika nyilvánvalóan más, markánsabb különbségeket fog érvényesíteni a költségvetési tervezésben.

A mostani büdzsé elfogadható, mindkét irányba van benne mozgástér - véli a közgazdász, aki azonban kiemelte: a lefelé irányuló kockázatok jelentősek, elsősorban a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága miatt.

Lengyelország a legerősebb

Úgy tűnik, a visegrádi négyek országai közül növekedési szempontból Lengyelország tud a legjobban kijönni a válságból, hiszen egy óriási belső piaccal rendelkező országról van szó, ahol már a 2000-es évek elejétől racionális és szigorú költségvetési gazdálkodást folytattak - véli Vojnits Tamás.

Hozzátette: Csehország sem áll rosszul, hiszen sikerült egy irigylésre méltó stabilitást elérniük évekkel ezelőtt, és bár Szlovákiának is megvannak a bajai, az eurót már bevezették, aminek köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy a bankrendszerben tőkehiány lép fel.

Ázsiában fújják az új lufit

Vojnits Tamás úgy látja, hogy nem tarthatóak fenn az Ázsiában zajló folyamatok, és könnyen elképzelhető, hogy ott alakul ki a következő gazdasági lufi, amely majd szétpukkan.

A közgazdász szerint az európai fizetőeszköz az, amire hagyatkoznunk kell, éppen ezért feltételezhető, hogy Európa és Ázsia között sokkal intenzívebb tőkemozgások valósulnak majd meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×