Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leszállóágban a lízingpiac

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az idén a harmadik negyedévben folytatódott a lízingpiac visszaesése, a csökkenés mértéke \"csak\" 66 százalék volt 2008 harmadik negyedévéhez képest, míg a második negyedévben még 70 százalékkal esett vissza a piac a tavaly azonos időszakihoz képest.

Hordós Zoltán, a szövetség elnöke elmondta: a lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke az idén az első kilenc hónapban a harmadára esett vissza az előző évi bázishoz képest, összege 323,741 milliárd forintot tett ki a tavaly január-szeptemberi 946,678 milliárd forinttal szemben.

A lízingszövetség tagcégei az idei év hátralévő részében és 2010 egészére is visszaesésre számítanak a lízingpiacon, bár az eddigieknél kisebb mértékben. Ennek ellenére a legjelentősebb lízingcégek a piac összes szegmensében érdekeltek maradtak, megállt a kockázatos területekről való kivonulás - tette hozzá az elnök.

A lízingszövetség adatai szerint a finanszírozott eszközök értéke az idén az első negyedévben 125,425 milliárd forintra, a második negyedévben 98,727 milliárd forintra, míg a harmadik negyedévben 99,589 milliárd forintra rúgott.

Az elnök elmondta: az idei év nagy vesztese az autófinanszírozás. Míg tavaly a harmadik negyedévben az autópiacon az új lízingszerződések által finanszírozott összeg még 174,529 milliárd forint volt, addig idén június-szeptemberben már csak 42,428 milliárd forintra.

Hordós Zoltán elmondta: idén az év egészét tekintve 450-470 milliárd forintot érhet el az új lízingszerződések által finanszírozott autók, gépek, berendezések, haszongépjárművek együttes értéke, míg tavaly a teljes lízingpiac mintegy 1 200 milliárd forintot tett ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: a válság előtt a hazai lízingcégek összesen mintegy 5 500 személyt alkalmaztak, míg jelenleg 4 000 - 4 500 főt foglalkoztatnak.

Hanganyag: Panulin Ildikó