eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az EBRD segítené Kelet-Európát

Nem szabad megfeledkezni Közép- és Kelet-Európáról, és a gazdasági válság hatásainak mérséklésére 50 százalékkal meg kellene emelni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tőkéjét - sürgette az EBRD elnöke.

Thomas Mirow EBRD-elnök szerint nem szabad elfelejteni a közép-kelet-európai régió által elszenvedett nehézségeket, és ezért a Nemzetközi Valutaalap éves gyűlése előtt arra sürgette a részvényeseket, hogy jelentősen emeljék meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alaptőkéjét.

Az EBRD-t 60 különböző kormány, az EU-tagok, az Egyesült Államok és Japán irányítja. Mirow szerint további tíz milliárd euróval kellene emelnie a különböző fejlesztési projekteket támogató intézmény alaptőkéjét, hogy így ellensúlyozzák a keleti-európai országokból elvont nyugati tőkét.

Mirow levelében - amelyet a Financial Times újságírója is látott -, azt írja: bár stabilizálódik a térség, ez nem minden országra igaz, és korai azt mondani, hogy általában megindult a talpra állás. Az EBRD elnöke arra is emlékezteti a részvényeseket, hogy idén lesz a berlini fal lebontásának 20. évfordulója. A régió megérdemli a "széleskörű támogatást", hogy folytathassa "kölcsönösen hasznos integrációját az európai és a világgazdaságba".

A tőkeemelés ötlete az idén már elhangzott. Thomas Mirrow szerint, ha erről nem állapodnak meg, akkor a jelenlegi 20 milliárd eurós összegből évente csak nyolc milliárdot, később pedig már csak hatot tudnak folyósítani.

Az EBRD szerint Kelet-Közép-Európának komoly feladatot jelent átállni a korábbi fejlődési modellről - amely a külföldi tőkére alapozta a fejlődést - arra, amely sokkal inkább a saját erőforrásokra épül. "A régiónak el kell fordulnia a könnyű külföldi finanszírozásra és árucikkekre épülő növekedéstől és erősítenie kell belső pénzpiacait, intézményeit és összetett gyártási bázist kell kiépítenie" - fogalmazott.

A válság előtt a legnagyobb részvényes, az Egyesült Államok mérsékelni akarta a bank tevékenységét, mondván, hogy a piacgazdaság már gyökeret eresztett a régióban. A krízis és Barack Obama megválasztása nyomán azonban Washington kedvezőbben áll hozzá a nemzetközi pénzügyi intézményekhez, így az EBRD-hez is - írja az FT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×